Gazdaság

2016.03.06. 12:49

Beruházás: jövőre már termelne a német cég

A gigaberuházás első üzemében már 2017 első félévében megindulhat a termelés. Legalább is ebben bízik a Jászfényszaruba érkező cég német tulajdonosa. Óriási szerep hárul a szakembereket képző térségi középiskolákra is, hiszen – ha hinni lehet az ígéreteknek – nagy keletje lesz a magasan képzett, kiváló minőségben munkájukat végző fiataloknak. A Jászfényszarun zászlót bontó cég helyi bemutatkozásával egy időben Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester bejelentette, ösztöndíjpályázatot és lakásteremtési programot indítanak a városban dolgozók számára.

Banka Csaba

A napokban megírtuk, hogy harmincmilliárd forint értékű beruházással, 2019-ig ötszáz új munkahelyet teremtve, zöldmezős beruházással épít gyárat a német Thyssenkrupp konszern a város ipari parkjában, illetve nemrégiben kialakított ipari övezetében. Az új üzemek megépítéséhez harminc hektáros területet vásárolt meg a vállalkozás. Kedden délelőtt a városháza dísztermében megtartott projektindító rendezvényen Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egyenesen egy új korszak nyitányaként jellemezte a történéseket, hiszen egy teljesen új telephelyet alakítanak ki a városban.



– Elindul az együttműködés a képző intézményekkel, különböző iskolákkal, munkaügyi hivatalokkal, hogy a reményeink szerint jövő év elejére már megépülő gyárban rendelkezésre álljanak megfelelő időben a megfelelően képzett kollégák – mondta az ügyvezető lapunknak.

Jászfényszarun két külön csarnok épül, az egyik a vezérmű tengelyek gyártására, a másik a kormányrendszerek gyártására. Mindkettő magas hozzáadott értékű és magas technológiai szintű termék.

– Az ország egyik kis Szilícium-­völgyében nem lehet akadálya a fejlődésnek a képzett szakemberek hiánya – ezt már Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester jegyezte meg a tájékoztatón. A városban ösztöndíj- és lakásépítési programot indítanak a szakemberek helyben tartása érdekében.

Városi szintű program indul

Jászfényszaru önkormányzata elfogadta azt a koncepciót, amivel a továbbtanulást, illetve a letelepedést kívánja támogatni. A részleteket az elkövetkező hónapokban dolgozzák ki – tudtuk meg a polgármestertől. Az országban útjára indult lakástámogatási kedvezménnyel párhuzamosan további támogatást biztosítanak azoknak, akik jövőjüket a városban képzelik el és akiket ezzel együtt munkaadójuk is támogat. Jelenti ez azt, hogy segítik azokat a városban letelepedni szándékozó, helyi cégeknél, illetve városi intézményben dolgozókat, akiket a munkaadójuk szintén támogat. Mindezek mellett a fiatalok számára tanulmányi ösztöndíj pályázatot is elindítanak a közeljövőben.



Nem véletlen, hogy a szoros együttműködés jegyében már a gyárépítés fényszarui bejelentésének időpontjára középiskolák –, képző intézmények képviselőit is meghívták. Fontos cél ugyanis, hogy abban a szakmacsoportban sajátítsanak el képességeket a fiatalok, pályamódosító felnőttek, amire a vállalkozásoknak szüksége van.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott bejelentette, hogy egyeztetéseket kezdeményezett a megyei szakképző centrumokkal. Áttekintik, milyen változtatásokra van szükség, indokolt-e azonnali lépéseket tenni annak érdekében, hogy biztosítsák a képzett szakembereket a munkaerőpiac igényei szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!