Gazdaság

2016.03.29. 18:10

Megyénkben nincs hiány magyar burgonyából

Egy év alatt 75 százalékkal drágult a burgonya hazánkban, s míg az őszi hónapokban 70–150 forintért lehetett kapni, addig február végére az ára felkúszott 200–250 forintra. Az áremelkedés egyik oka, hogy egyre fogy a hazai vetésterület.

Szoljon.hu

Box of fresh potatoes

Fotó: Getty Images/Design Pics RF

Megyei agrárszakemberek már az előző években is hangoztatták, visszaesett az utóbbi időben az egyébként kiváló minőségű hazai burgonya termesztése, holott számottevő mennyiséget fogyasztunk belőle, így indokolt lenne minél nagyobb területen termeszteni. Az országos tendenciák ellenére úgy tűnik, a megyei piacokon nem jelent gondot, ha magyar krumplihoz szeretnénk jutni. Sőt, a szolnoki vásárcsarnok kínálatát az utóbbi időben szinte kizárólag hazai gumósok adják, bár a megyei termésen kívül az ország különböző pontjairól származó krumplit is árulnak. Az utóbbi időkben észrevehetően csökkenni kezdtek a korábban magasra kúszó árak: míg két–három hete jellemzően 200–250 forintot kértek a burgonya kilójáért, a napokban már 150–160 forint körüli árak domináltak, bár fajtától, mérettől függően volt még, ahol 180–200 forintért adták.


Egészen apró szeműt még 70 forintért is kínált néhány kistermelő. A méret meg is tévesztett egy fiatal, gyakorlatlan háziasszonyt, aki rákérdezett, hogy újkrumpli-e, amit árulnak – természetesen nem az volt.
Körbenézve a bevásárló központokban, többségükben magyar burgonyát is lehet kapni különböző kiszerelésekben, kilónkénti 180–250 forint között változó áron. A külföldi krumpli jellemzően francia vagy holland származású, 2–10 kilós csomagokban kínálják, kilóra vetítve a franciát 220–300, a hollandot 130–280 forint közötti áron.
– Azért én nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden magyar, amit annak árulnak – vélekedett Sós Károlyné, aki gyakran vásárol kisebb szolnoki zöldségeseknél is. – Pár hete is vettem egy kétkilós hálós csomagot, de nagyon szokatlan íze volt az állítólagos magyar krumplinak. A közel hatszáz forintot is sajnáltam érte, de csak megvettem. Amúgy egészséges, pirosas gumók voltak, csak az íze volt furcsa, egyik megszokott fajtához sem hasonlított. Valószínűleg import lehetett, az indokolhatja az árát is. Korábban meg a piacon válogatva tűnt fel, hogy több helyen szívhez hasonló alakú krumplikat árultak, szerintem ez sem hazai lehetett… hacsak nem valami újabb hibrid fajta – tűnődött az asszony.

Az idősebb Marika néni pedig azt furcsállta, hogy az elmúlt hetekben olyan magyarnak hirdetett burgonyával találkozott, amin friss vágásnyomok voltak, és nem valószínű, hogy február végén a honi szántóföldekből ásták volna ki, fólia alatt hajtatva meg korántsem lenne ilyentájt ekkora.
Jászberényben, a nagyáruházaktól, a kisboltokon át a piacig egyaránt kapható hazai krumpli, nem tapasztalható hiány az élelmiszerből. Az ára azonban valamivel magasabb a korábban megszokottnál.
Fajtától függően az egyik nagyáruházban 170 forintos kilónkénti ártól egészen a 280 forintosig találtunk a polcokon burgonyát. A napokba, az egyik kisboltban kisebb szemű, kevésbé tetszetős krumpli kilóját 150 forintos áron kínálták akciósan, de kettőszáz forinthoz közelít az átlagár ebben a szegmensben is. A korábbiaknál magasabb az ára a terméknek a berényi piacon is, az árusok megközelítőleg kettőszáz forintot kérnek a burgonya kilójáért.
Karcagon sincs hiány magyar krumpliból, piacon, bevásárlóközpontban egyaránt kapható hazai termés, kilónkénti 170 forinttól 290 forintig terjedő árakon.
Ha a piacon még nem is, az áruházláncok némelyikénél találunk újburgonyát is, természetesen külföldi eredetűt.

A piacokon egyre több a primőr

Egyre több primőrrel találkozni mostanság a piacokon. Fólia alatt termesztett retek, zöldhagyma, saláta mind nagyobb mennyiségben kerül a vásárlók elé. Zöldhagymát mérettől függően csomónként 120–180 forintért kínálnak, a retek kezdeti, másfél-két héttel ezelőtti 200–250 forintos ára mára 80–170 forintra mérséklődött. A fejes salátát pedig 100–200 forint közötti áron kínálnak mind nagyobb mennyiségben.

– Viszik a friss zöldet, de főként húsvét előtt szokták őket legnagyobb mennyiségben vásárolni – nyilatkozta a szolnoki piacon az egyik árus, Gacov Illésné.

Szoljon.hu A piacokon egyre több a primőr Egyre több primőrrel találkozni mostanság a piacokon. Fólia alatt termesztett retek, zöldhagyma, saláta mind nagyobb mennyiségben kerül a vásárlók elé. Zöldhagymát mérettől függően csomónként 120–180 forintért kínálnak, a retek kezdeti, másfél-két héttel ezelőtti 200–250 forintos ára mára 80–170 forintra mérséklődött. A fejes salátát pedig 100–200 forint közötti áron kínálnak mind nagyobb mennyiségben.

– Viszik a friss zöldet, de főként húsvét előtt szokták őket legnagyobb mennyiségben vásárolni – nyilatkozta a szolnoki piacon az egyik árus, Gacov Illésné. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!