Gazdaság

2016.06.13. 18:43

Küzdenek az időjárással, de jó termésre van remény

Végéhez közeledik a kombájnok felkészítése, lassan minden készen áll az aratásra. Mesterszállás térségében azonban úgy tűnik, némi csúszással kezdődhetnek majd a munkák.

Szoljon.hu

 A mezőgazdaság már csak olyan, hogy sosem ideálisak a körülmények. Vagy rossz az idő és kevés a termés, bár jó az ára, vagy kedvezően alakul ugyan az időjárás, de akkor meg mindenhol sok terem, így olcsó áron kell túladni rajta. Mesterszállás térsége pedig kimondottan mezőgazdasági vidék, adottságainak köszönhetően lakói elsősorban ebből élnek. Az európai hírű Mezőhéki Tsz megszűnésével, felaprózódásával azonban beszűkültek a lehetőségek, az ott élők körülményei egyre nehezednek. Ám az arrafelé lakók számára még mindig a föld adja az életet. Az idei esztendőtől jó termést várnak, bár egyelőre úgy tűnik, néhány hetes lemaradásban van a kalászosok érése.

– Az árpa már szépen sárgul, de bőven van még ideje – mondja Barna Géza, aki több száz hektáron gazdálkodik a térségben. – Sajnos az utóbbi hetek esőzéseiből hozzánk nem sok került, csak az elmúlt hét végén kaptunk vagy harminc milliméternyi esőt. Arra bizony nagyon nagy szükség volt már, nagyon jól jött a kitikkadt földekre. Bár az árpán sokat már nem javított, a búzának és a napraforgónak igazán jól jött. Összességében a legtöbb gabonafélének azért még idő kell, mire teljesen kifejlődik, no meg persze sok napsütés, hogy érjen a kalász. Úgy számoljuk, nagyjából két-három hét múlva kezdhetjük az aratást.

A jórészt saját földet, de emellett bérelt területet is művelő gazda panaszkodhatna ugyan az időjárásra, de inkább nem teszi.

– Nem érdemes túl sokat foglalkozni az időjárással, hiszen mindenkit ugyanúgy sújt az aszály vagy éppen a túl sok eső – legyint. – Megpróbáljuk mindig a legjobbat kihozni a lehetőségekből. Így legalább még marad néhány hetünk a gépek minél tökéletesebb felkészítésére, hogy amikor megkezdődik az aratás, ne adódjanak váratlan problémák.

Az időjárás mellett ráadásul sokszor kártevők is keserítik a gazdák életét. Tavaly régen látott pocokinvázió volt tapasztalható, s idén is számítanak ilyen gondokra. Ahogy Barna Géza mondja, ők tavaly viszonylag kevés kárral megúszták, akkor a túlnépesedés miatt egy idő után össze is omlott a populáció, idén viszont ismét egyre több a rágcsáló a földeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!