Gazdaság

2017.06.10. 08:30

A kreatív rékasiak bringából készítettek öntözőberendezést

Ötletes újításokhoz nem feltétlenül kell sok pénz, sőt, igazán jó ötletek születhetnek egészen egyszerű eszközök felhasználásával is.

Kovács Berta

Jó példa erre a közmunkások tevékenységét koordináló Zagyvarékasi Községi Ellátó Szervezet (Zakesz) egyszerű, de jól működő, házilag barkácsolt öntözőberendezése is.



A településen immáron évek óta hatékonyan működik az értékteremtő közfoglalkoztatási programban a növénytermesztés.
Önkormányzati földterületeken több helyszínen is nevelnek különféle konyhakerti növényeket, paradicsomot, paprikát, burgonyát, bokros szárazbabot, valamint káposztaféléket.

A fűtött fólia alatt magról keltetett zsenge növénykéket – többségében paprikát és paradicsomot –, vagy a fóliasátor alá kiültetett palántákat még egyszerű „megitatni”, csak locsolókanna kell hozzá.
A nagyobb szabadföldi vetemények öntözése azonban nem is olyan egyszerű feladat ott, ahol nincs kiépített öntözőrendszer.

Hiszen a locsolócső hatósugara korlátozott, és a táblák csaptól messzebb eső részeire bizony már nehéz úgy elvezetni a slagot – különösen, ha az illetőnek nincs segítsége –, hogy vonszolás közben ne essen áldozatául a műveletnek néhány útba eső tő vagy bokor.

A Zakesznél azonban ötletesen áthidalták ezt a felmerült nehézséget: még a múlt évben házilag állítottak össze egyszerű, olcsón kivitelezhető öntözőberendezést, mely nagyon is bevált, így természetesen ebben az esztendőben is használják.
– Korábban nálunk is mindig probléma volt, hogyan húzzák ki a csövet a munkások úgy, hogy ne törjenek le a növények – árulta el Nagy Gábor, a Zakesz igazgatója.

– Megoldásként házilag raktunk össze egy öntözőberendezést. Ehhez pedig nagyon egyszerű, de rendelkezésre álló eszközöket alkalmaztunk. Így például használaton kívüli kerékpárok első részét, a villát és a kereket építettük be ebbe az igazán különleges eszközbe. A berendezés egyébként háromkerekű, s nagyon könnyen mozgatható.

A kerekek a sorok között gurulnak, az eszköz magasabb, mint a növénykultúrák, így el tud haladni a tövek, a krumplibokrok felett. Csak rá kell csatlakoztatni az öntözőcsövet, két oldalt van egy-egy szórófej, amely szétpermetezi a vizet – mutatta be a saját fejlesztésű berendezést, mely ottjártunkkor éppen a polgármesteri hivatal mögötti kertészetben egy hatvanötször hatvanöt méteres, burgonyával bevetett területen végzett jó szolgálatot.

A rékasiaknak nem is egy, de két ilyen házi készítésű öntözőberendezésük is van. Nem is árt, hiszen nem egy helyen kell a vetemény vízellátásáról gondoskodniuk. Az eszköz azonban könnyen is szállítható: platós kocsival szokták kivinni a vasútnál lévő ültetvényekre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!