Gazdaság

2017.06.30. 12:50

A minőség kiváló, a felvásárlási ár már nem annyira

Hagyományosan Péter-Pál napján kezdődik a búzaaratás, megyénkben idén azonban erre még pár napot várni kell. Az árpa aratásával viszont sok helyen már végeztek, ám egyes területeken az időjárás miatt ezzel is késnek.

szoljon.hu

A gabona minőségére nem lehet panasz, a felvásárlói árakat azonban keveslik a gazdák. Az őszi árpában átlagosan jó közepes mennyiséggel számolhatunk, hektáronként 3–7 tonna a termésátlag. A minősége viszont kiváló – adott helyzetképet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.


Azt is elmondta, ha az időjárás engedi, a hétvégén a búza betakarítása is megkezdődhet. – A gazdák is felkészültek a búza aratására. A raktárak is fogadóképesek. A megye déli részén, Kunszentmárton környékén hamarabb kezdődhet a betakarítás, ez egy-két nap különbséget jelent a déli fekvés miatt, és a csapadék is azon a környéken volt kevesebb – összegezte a megyei NAK-elnök.

Szolnok mellett, Besenyszög irányában található földjén Bede Ferenc az árpa felét aratta le.
– Hektáronként 40–45 mázsa az átlagtermés – árulta el a gazda –, be is van tárolva, zajlik a minőségvizsgálat, szemre mindenesetre nem néz ki rosszul. A búzában a korai fajták aratását jövő hét közepe felé tudjuk megkezdeni, szerintem kicsit gyengébb lesz, mint az árpa, mennyiségileg körülbelül ugyanannyi vagy valamivel kevesebb, mint tavaly.

Errefelé kevesebb volt a csapadék, és most ez a negyven fokhoz közeli meleg is megsürgette az érést. A csapadékeloszlás az árpának jobban kedvezett, a búza igényeihez képest pár héttel hamarabb kellett volna ősszel is, tavasszal is az eső – fejtette ki Bede Ferenc.
A tiszaburai Ratkai Zoltán a 32 hektárnyi árpájának több mint a felével végzett. Az időjárás nem kedvez a munkáknak, nagyon szakaszosan tudnak dolgozni.

– Átlagban 45–50 mázsa termés lett hektáronként – számolt be róla, a felvásárlási árakat viszont ő is kevesli. – Tavaly még 3700 forintot adtak egy mázsa árpáért, idén pedig csak 3200-at. Ez elég kevés, aki hektáronként 40 mázsa alatt termel, az legfeljebb nullszaldós lehet így. Én olyan 130–150 tonna árpára számítok, ennél a mennyiségnél már sokat jelent 100 forintos árkülönbség is.

De tárolni nem tudom, hogy kivárjak, hátha jobb árat adnak később érte. De azt halljuk, a búza ára kicsit jobb lehet, egy-­másfél héten belül azt is lehet aratni. Eléggé kényszerérett, ahogy rájött a nagy meleg, megszorultak a szemek. Mifelénk egyébként elég gyenge a föld aranykorona-értéke, nem várható, hogy olyan termés legyen, mint Karcag környékén – jegyezte meg a gazdálkodó.

Tiszasülyön Vizi Gellérték nem régen tudtak csak belekezdeni az árpa aratásába, így még sok munka van hátra, de körülbelül 10 tonnányit már betakarítottak. Jövő héten viszont mindenképpen szeretnének végezni és nekifogni a búzának. Mint mondta, a gabona minősége jónak tűnik, azzal eddig sem volt gond, csak a felvásárlási árakkal, amit ő is kevesell. Pedig a kombájnuk is öreg, jó lenne már lecserélni.

A gazdák szerint alacsonyak az árak

– Az őszi árpa aratását mi lényegében befejeztük, még egy kis bérterület van hátra. A hétvégén, jövő hét elején pedig megkezdjük a repce betakarítását – tájékoztatta honlapunkat a rákóczifalvai Marinka László. – Az árpa termésátlaga átlagon felüli, de a felvásárlási ára elfogadhatatlan, mázsánként 3100–3300 forint. Ezzel az a baj, hogy tíz évvel ezelőtt is ennyi volt, csakhogy akkoriban egy 300 lóerős kombájnt 30 millió forintért lehetett kapni, míg most 70 millió az ára, amit az évtizeddel ezelőtti áron értékesíthető árpából sokkal nehezebb kigazdálkodni. A termésárak beragadtak, a mezőgazdasági gépeké nőtt, a termelés költsége is jóval magasabb, amit nem panaszkodásként mondok – hangsúlyozta a gazda. A búza betakarítását ők jövő hét vége felé kezdik meg, miután a repcével végeztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!