Gazdaság

2017.06.08. 12:45

Több milliárd utakra: 1000 tonna aszfaltot dolgoztak a 32-es főútba

Az elmúlt évek egyik legnagyobb – saját költségvetésből finanszírozott – útjavítási munkáját hajtották végre a napokban Jászberény belterületén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jászberényi üzemigazgatóságának munkatársai.

Banka Csaba

Közel ezer tonna aszfaltot dolgoztak be a 32-es főút Jásztelek felé vezető szakasza, illetve a városi buszmegállót és a vasútállomást összekötő belterületi út nagyfelületű javításakor.

A Magyar Közút Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága, ezen belül is a jászberényi üzemigazgatóság munkájáról tartottak tájékoztatót szerdán Jászberényben. A város képviselő-­testületének tagjai rendszeresen ellátogatnak a berényi cégekhez, vállalkozásokhoz, hogy közelebbről megismerkedhessenek azok mindennapos tevékenységével.

Ebbe a sorba illeszkedett a közútkezelők berényi üzemmérnökségén tett látogatás is.
– Nem a foglalkoztatottak száma vagy a közvetlen gazdasági teljesítmény, sokkal inkább a helyi társadalomban betöltött fontos szerepe, a gazdaság szereplői munkájához szükséges háttér megteremtése szempontjából kiemelt jelentőségű az üzemigazgatóság munkája – mutatott rá dr. Szabó Tamás polgármester.

Vántsa Zoltán megyei igazgató elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel 1300 kilométer közút üzemeltetéséről gondoskodik igazgatóságuk 170 dolgozója, a jászberényi üzemmérnökség 35 munkatársa pedig ezen belül 330 kilométerért felel. Az említett létszám arra elegendő, hogy átlagos időjárási viszonyok esetén biztosítsák az utak járhatóságát.

Extrém körülmények, vészhelyzet esetén pedig országos koordináció alapján határozzák meg, hogy hol kell besegítenie dolgozóiknak.
Télen az utak járhatóságának biztosítása, nyáron pedig az útburkolat karbantartása a legfontosabb feladat – tette hozzá Sárosi Norbert, a berényi üzemmérnökség vezetője. Kiemelte, hogy ezen tevékenységük részeként az elmúlt napokban komoly feladatot sikerült végrehajtaniuk.

Jászberény belterületén ezer tonna aszfaltot dolgoztak be az úgynevezett nagyfelületű javítási munkák részeként a 32-es főút belterületi, Jásztelek felé vezető szakaszán, illetve a városi buszmegálló és a vasútállomás között, a Rákóczi úton. Szintén a nagy felületű javítások része volt a Jászalsószentgyörgy és a Jászladány közötti út javítása, ahová közel 230 tonna aszfalt került.

A felújításokat külön támogatásokból finanszírozzák

Vántsa Zoltán kiemelte, hogy a megyei üzemmérnökségek nagyságrendileg a jászberényihez hasonló, 270 millió forintos éves költségvetéssel gazdálkodva oldják meg a hozzájuk tartozó úthálózat üzemeltetését, karbantartását, javítását, az útburkolati jelek festését. Az útburkolat festését megyénkben a karcagi üzemmérnökség területén kezdik meg rövidesen. Mindezen túl a felújítások mértéke attól függ, hogy mekkora költségvetési, illetve egyéb pályázati (hazai és uniós) támogatás jut a megye útjainak fejlesztésére évről évre. Idén a megyei közgyűlés koordinációja alapján 3,5 milliárd forint – ebből tizenegy megyei útszakasz újulhat meg –, kormányzati támogatásból pedig további 5–6 milliárd forint jut a felújításokra. Az még nem dőlt el, hogy ez utóbbi támogatást pontosan mely útszakaszok rendbetételére fordítják. Megközelítőleg hetven kilométer út újul meg, a munkákat még idén elkezdik.

A jövőre induló, hétéves stratégiai fejlesztési program részeként is számos megyei és jászsági út felújítására nyílik lehetőség.

A jövőre induló, hétéves stratégiai fejlesztési program részeként is számos megyei és jászsági út felújítására nyílik lehetőség. Képünk illusztráció. FOTÓ: Shutterstock -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!