TISZABŐ

2017.10.03. 19:55

Százmilliós adósságban úszik Tiszabő, az ország legszegényebb települése

Csak eddig több mint százmillió forintos kintlévőséget számolt össze a Tiszabőre kirendelt pénzügyi gondnok. Pedig ez szinte csak az az összeg, amivel a település a Magyar Államkincstárnak­ tartozik a nem megfelelő gazdálkodás miatt kirótt büntetésekből, emellett még különböző szolgáltatók és beszállítók is várják a pénzüket az önkormányzattól.

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A hátrányos ­helyzetű településnek nincs iparűzésiadó-bevétele, csak az ­állami normatívától függ, ami gyakran nem fedezi a kiadásokat. Megunta a várakozást az a cég, mely tavaly az óvoda felújítását végezte Tiszabőn.

Mivel az önkormányzat nem fizette ki a 10 millió forintos díjat a vállalkozásnak, bírósághoz fordultak, a Szolnoki Törvényszék pedig nyáron elrendelte az adósságrendezési eljárás megindítását a településen.

Az adósságrendezési bizottság augusztus elsején alakult meg a kirendelt pénzügyi gondnok vezetésével, a válságkövetési rendelettervezetet pedig augusztus 31-én ­fogadta el a testület.

– Gyakorlatilag jelenleg áramkikapcsolás vagy gyermekétkeztetéssel kapcsolatos problémák nincsenek, nyilván az baj, hogy az önkormányzat azért a korábbi időszakból elég jelentős tartozást halmozott fel – tájékoztatta honlapunkat a kirendelt pénzügyi gondok, Pogacsics Milán.

Az adósságrendezési bizottság elnöke azt is elmondta, az önkormányzat tartozásáról pontos számot egyelőre nem tud mondani, mert a hétvégén járt le a hitelezők hatvannapos bejelentési határideje, és van olyan dokumentum, ami még a héten érkezik be.

A teljes adósságot majd csak ezt követően fogják összesíteni.

„A százmillió forintot mindenképpen meghaladja a tartozás, ebből a legnagyobb tétel a Magyar Államkincstár felé fennálló visszafizetési kötelezettség”

– mondja a szakember.

– Ezek között lesz még a 2014-es tétel is, mivel most, két év elteltével újra lehet érvényesíteni a követelést.

Pogacsics Milán szerint a tetemes adósságot önerőből biztosan nem tudja kifizetni a kistelepülés, és hitelt sem tudna felvenni.

– Nem is tartanám jó ötletnek, hogy egy alulfinanszírozott önkormányzat még százmilliós hitelhez nyúljon. Egyetlen lehetőség van, jelezni a kormányzat felé, hogy mekkora tartozásállomány áll fenn, és amennyiben a döntéshozók úgy gondolják, segítséget nyújtanak.

Illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Mi annyit tudunk tenni, hogy a napi működést úgy koordináljuk, hogy áramkikapcsolás például ne történjen, de még ez is nehéz. A napi működés megteremtése sem könnyű feladat.

– Próbálunk most minden olyan pluszkiadásról lebeszélni mindenkit, ami esetleg egy normál működés során indokolt lehet, de ilyenkor ezeken lehet spórolni, ilyenek például a tisztító- és írószerekre fordított keret.

A szakember azt egyelőre nem tudta megmondani, mikorra rendeződhetnek a település pénzügyei.

Tiszabőn nem ez volt az első adósságrendezési eljárás, legutóbb 2011-ben indult és 2014-ben zárult le.

Gond a nagy tél

– Havonta mintegy 16 millió forint érkezik az önkormányzat számlájára, ennek mintegy 70 százaléka a munkabérekre megy el, az állami normatíva nem minden státuszt fedez. Mivel jönnek a téli hónapok, és az infrastruktúra nagyon rossz állapotban van az önkormányzatnál, megpróbálunk – amennyire lehetséges – tartalékot képezni­ – mondja Pogacsics Milán.

– Előfordult olyan hónap az év elején, hogy 4-5 millió ­forintra rúgott az áramszámla, mivel a hivatalt hősugárzókkal fűtik. Ha ilyen hideg lesz a télen, nehéz helyzet alakulhat ki– mondja a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!