új korszak

2017.10.04. 11:52

A napelemes áramtermelés a leggyorsabban növekvő megújítható energiaforrás

Ötven százalékkal, azaz 74 gigawattal nőtt tavaly a napelemes áramtermelő kapacitás világszerte, felerészt Kínának köszönhetően.

A tavaly hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújítható energiaforrások adták – írja a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelent „Renewables 2017” tanulmánya.

Fatih Birol, az IEA vezérigazgatója rámutatott, hogy a számítások szerint 2022-re ezer gigawattal nő majd a megújítható energiaforrásokra támaszkodó globális áramtermelő kapacitás, ami nagyjából megfelel a jelenleg aktív szenes áramtermelő kapacitás felének.

„Egy új korszak nyitányának vagyunk a tanúi”

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a napelemes áramtermelő kapacitás növekedésének az üteme meg fogja haladni minden más megújítható energiaforrás növekedési ütemét. Az IEA becslése szerint az idén 12 százalékkal több megújítható energiaforrásra támaszkodó új áramtermelési kapacitást kapcsolnak majd hálózatra, mint tavaly és ennek is a napelemes (fotovoltaikus, PV) forrás teszi majd ki az oroszlánrészét.

A megújítható áramtermelési források növekedésének kétharmadát három ország adja majd egészen 2022-ig: Kína, India és az Egyesült Államok. A globális PV áramtermelési kapacitás pedig 2022-re már meg fogja haladni India és Japán mai teljes áramtermelési kapacitását.

A megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelési kapacitás növelésében Kína tölti be az éllovas szerepét, ennek következtében az előrejelzési periódusban, 2022-ig a 360 gigawattos globális kapacitásnövekedés 40 százalékát fogja adni. Kína már a 2020-ra saját magának kitűzött PV-kapacitásnövelési célját is túlteljesítette, a szélerőmű-kapacitás növelésére az évtized végére kitűzött célját pedig 2019-re éri el.

Az IEA tanulmánya szerint, az elektromos járművek áramfogyasztása az elkövetkező öt évben megduplázódik .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!