Ország-világ

2021.01.20. 16:03

Szívbajt kaptak a régészek – Irénke egy 2300 éves kelta edényt használt virágcserépnek Dombrádon

Homokhordás közben, még 2004-ben talált egy edényt egy kistiszaháti asszony. Sokáig kaspóként használta, mígnem kiderült: ez egy 2300 éves, kelta edény.

Forrás: Karászi Zsolt

2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb.

Azóta kiderült: 2300 éves.

2004-ben Nagy Irénke, a a férjével ment el homokért a helyi homokbányához. Alig ástak lefelé valamennyit – meséli az asszony –, máris előkerült a földből egy fehér edény.

Nagyon megörültem neki, amikor megtaláltuk, mert szép volt. Megtetszett nagyon. Hazavittem és virágot tartottam benne vagy 11 évig. Kaspónak használtam.Gondoltuk, hogy régi, azt gondoltuk, hogy vagy 50-60 éves lehet.

- mesélte Babik Istvánné Irénke a szabadeuropa.hu-nak.

Az asszony 11 évig olajjal kenegette az edényt, hogy szebb legyen és virágot tartott benne. Aztán 2015-ben összefutott a dombrádi Karászi Zsolttal, aki épp a régi temetők állapotát mérte fel.

Fotó: Karászi Zsolt

Az amatőr helytörténésznek elmesélte Irénke, hogy évekkel ezelőtt talált a környéken egy edényt. A férfi nem hitt a fülének, amikor a nő közölte vele, hogy az edény még megvan.

A múzeumból Jakab Attila régész ment ki Dombrád külterületére, Kistiszahátra Irénkéékhez.

„Kiderült, hogy ez valóban egy kelta edény, amit a késő vaskorban készítettek a Kr.e. 5-1. század között. Jó eséllyel egy sírhoz tartozott. Ami meglepő volt, hogy teljesen ép.

– magyarázta Jakab Attila.

Fotó: Jósa András Múzeum

Miután a régészek megállapították, hogy 2300 éves lehet a kaspónak használt lelet, az asszony odaajándékozta azt a nyíregyházi Jósa András Múzeumnak. Az illegális homokbánya területét később a régészek feltárták, de semmilyen további lelet nem került elő – írja a szabadeuropa.hu-ra hivatkozva a szon.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!