Gyorsan fertőz

2022.08.23. 23:54

Rettegett vírus terjed a játszótereken, félnek az édesanyák

A kéz-láb-száj vírus egy rendkívül alattomos betegség, egész családokat dönt ágynak, mivel gyorsan fertőz. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Kispesten, a játszótereken terjed.

Fotó: Shutterstock

Arról pletykálnak a kisgyerekes Facebook-közösségekben, hogy a kispesti játszótereken komoly gondok vannak:

sokan viszik ki ugyanis a gyermekeiket taknyosan, hurutos köhögéssel, de akár feltűnő kiütésekkel is, aminek köszönhetően újfent felütötte a fejét egy nagyon gyorsan terjedő betegség, az úgynevezett kéz-láb-száj vírus.

A közösségi oldalakon az anyák egymást figyelmeztetik a történtekkel kapcsolatban, azt írták többen, hogy már nem is mernek kimenni a környék játszótereire. Volt, aki mire észrevette, hogy a gyermeke egy rendkívül betegnek látszó másik gyerekkel játszik, már késő volt, és napokon belül az ő gyermeke is kiütésekkel küzdött, amiről kiderült, kéz-láb-száj betegség – írja a Bors.

Felnőttekre is veszélyes

Bár a betegség enyhébb válfaja viszonylag ártalmatlan és gyorsan múló gyerekbetegségnek számítana, az utóbbi években azonban egy jóval erősebb változata kezdett felbukkanni. 

Eszerint jelentkezhet két évnél fiatalabb csecsemőknél, de akár iskolások és a felnőttek is elkaphatják. A lefolyása is jóval rosszabb, magas lázzal kezdődhet, ami három napnál tovább tart, gyakori a fejfájás is. Emellett kiütések jelenhetnek meg a kéz- és lábujjakon, tenyéren, arcon, de a szájban, nyelven is, amik hamar hólyagossá alakulnak.

 Ha pedig nincs szerencséje a betegnek, két-három héttel az első tünetek megjelenése után a tenyéren és talpon hámlás alakulhat ki, négy–hat hét múlva pedig a körmök berepedhetnek és akár le is eshetnek. A legsúlyosabb esetekben pedig előfordulhatnak olyan szövődmények is, igaz, extrém ritkán, mint agyhártyagyulladás vagy idegbénulás.

Fertőtlenítés segíthet

Legalább öt család érintett, ahol nemcsak a gyerekek, de a szülők is megfertőződtek. A fertőzések tényét az önkormányzatnak is jelezték a szülők, így a lap megkereste a XIX. kerületi hivatalt, mert napok óta „nem történt semmilyen intézkedés” az anyaközösségek szerint. A polgármesteri hivatal sajtóosztályától a Bors megtudta, a játszóterekről sem a Közpark, sem az önkormányzat nem kapott jelzést ilyen ügyben.

A homokozók szokásos, tervezett fertőtlenítése a napokban megtörtént, úgy, mint a kerület összes többi játszóterén

– tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!