Bulvár-celeb

2022.12.31. 05:50

Halálos betegséget is jelezhet a tüsszögés

Volt már olyan, hogy ön vagy valaki a közelében furcsa szagút tüsszentett?

Illusztráció: Shutterstock

Nem egyedi a jelenség, a kutatók szerint a különböző szagú tüsszögés sokat elárulhat az egészségünkről. A hosszan tartó, kellemetlen szag aggasztó lehet, ezért érdemes vele orvoshoz fordulni.

A kellemetlen szagú, sőt bűzös tüsszentésnek négy különböző kategóriája létezik: az édes, a bűzös, a savanyú és az ammóniás szagú. 

Az IFL Science online tudományos portál összeszedte ezek jellemzőit, hangsúlyozva, hogy a cikk tartalma nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot - derül ki az Origo cikkéből.

Édeskés illat

Az édes szagú tüsszögés egyaránt lehet a melléküregekben lévő baktériumok által termelt vegyi anyagok, az emelkedett ketonszint vagy a diabéteszes ketoacidózis következménye, utóbbi egy anyagcsere-rendellenesség, amely a cukorbetegség egyik legsúlyosabb, veszélyes szövődménye.

A ketonokat, ezeket az oxigéntartalmú szerves vegyületeket a máj termeli, amikor nincs elég inzulin a szervezetben. 

Ez akkor fordulhat elő, ha egy személy keto-diétán van. A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrend.

Illusztráció: Shutterstock

 

Büdös szagú tüsszögés

A kellemetlen, bűzös tüsszögés az orrmelléküreg fertőzésének, az arcüreggyulladásnak lehet a következménye. Ez azt jelenti, hogy az arcüreg nyálkahártyájának gyulladása miatt az orrmelléküregekben (az arckoponyában található levegővel telt üregekben) folyadék gyűlik össze. Ennek felhalmozódása kiváló környezetet nyújt a baktériumok, vagy egyes vírusok  elszaporodásához.

Az orrmelléküreg-fertőzés egyik tünete a torokra lehúzódó nyálka és a rossz lehelet. E két tünet együttesen járulhat hozzá a rossz szagú tüsszögés kialakulásához. 

Orvosi ellátást akkor kell kérni, ha a tünetek átmeneti enyhülés után rosszabbodnak, vagy ha tíz napnál tovább tartanak javulás nélkül, illetve ha erős fejfájás vagy arcfájdalom jelentkezik, valamint ha 3-4 napnál hosszabb ideig tartó láz is társul mindehhez.

Illusztráció: Shutterstock

Furcsa savanyú szag

Ebben az esetben kellemetlen szagú nyál ürül ki az orrból, és a bűzös nyál savanyú szagú tüsszentést eredményez. Ha ez a szag még alapos fogmosás, fogselyem használata és egy kis szájöblítés után is jelentkezik, akkor a szakemberek szerint ínybetegségre utalhat, de akár más komolyabb oka is lehet.

Illusztráció: Shutterstock

Ammónia szagú tüsszentés

Az egyik úgymond vörös figyelmeztetés, tehát a legkomolyabb jelzés az egészségünkre nézve, ha a tüsszentésünk ammóniaszagú, mivel ez a vesével vagy a májjal kapcsolatos súlyos problémára utalhat.

A vesék esetében ez azt jelentheti, hogy az ammónia nem ürül ki hatékonyan a szervezetből, ami a kilélegzett ammónia felhalmozódását eredményezheti. 

Amennyiben a fentebbi típusú kellemetlen szagok tartósan fennmaradnak, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert akár az egészségre fokozott, nagyon súlyos kockázatot jelentő betegségre is figyelmeztethetnek ezek a tünetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában