Bulvár-celeb

2023.12.01. 10:13

Elkezdődött a korcsolyaszezon: több gyerek ujja bánta az önfeledt szórakozást

Ahogy beköszöntött a tél, úgy nyílnak sorra a városokban a korcsolyapályák, azonban egy óvatlan pillanatban meg is történik a baj.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksei Potov

A korcsolyabalesetek általában sosem szándékosak, de sajnálatos módon nagyon csúnyán tudnak végződni. Az esések és ütközések közben szerzett horzsolások, végtagtörések, repedések és zúzódások meglepő módon a kisebb bajok közé tartoznak, viszont ha valamelyik testrészt éri a korcsolya borotvapenge-éles éle, sokkal nagyobb baleset is történhet.

Biatorbágyon sem indult túl jól az idei korcsolyaszezon, hiába imádják a gyerekek ezt a téli sportot. A Bors szúrta ki A helyi anyukák Facebook-csoportjába kikerült felhívást, amiben egy posztoló arra biztatja szülőtársait, hogy tanítsák meg gyereküket a helyes viselkedésre a korcsolyapályán, mert őket már az első nap utolérte egy baleset.

Most értünk haza a János kórházi ügyeletből egy ütközés miatt. Múlt évben is történt figyelmetlenség miatt komolyabb baleset és ma, a nyitónapon már ügyeletre kellett vinnem a gyerekem, mert nekiment egy kisebb fiú. Beszélgessetek kérlek gyermekeitekkel a helyes pályahasználatról, kori viselkedéskultúráról, megelőzve a sérüléseket és a hosszas ügyeletben töltött órákat

– írta az anyuka. A gyerek viszonylag könnyen megúszta, csak a térde rándult meg. Nem ő volt az egyetlen biatorbágyi gyermek, aki a jégpálya nyitását követően azonnal balesetet szenvedett.

Az én lányom is elesett, jól megütötte magát. Őt is elsodorta egy nála jóval kisebb fiú! Szülei hol?

– kérdezte egy másik szülő.

Elkerülhetők a balesetek

A jégpályán szerzett balesetek elkerülésének módja, ha a szülők minél többet beszélgetnek a korcsolyázó gyermekekkel arról, hogyan kell használni a pályát és hogyan illik viselkedni, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. Érdemes mindig elolvasni a házirendet (minden jégpályán kifüggesztik általában), betartani a menetirányt (mindenki csak egy irányba korcsolyázzon), odafigyelni egymásra és semmiképpen sem a jégen rendetlenkedni. Szerencsére sok helyen vannak jégpálya-felügyelők, akik odafigyelnek a korcsolyázókra és nem megfelelő viselkedés esetén leküldik őket, hogy ne történjen baleset.

Komoly balesetek is előfordulhatnak

Akadnak a töréseknél és zúzódásoknál jóval ijesztőbb történetek is. A korcsolya éle borotvaéles, ezért egy-egy esésnél megvan annak a veszélye, hogy maga a sporteszköz fog sérülést okozni. Mindössze pár hete történt, hogy egy angol jéghokijátékos, Adam Johnson ütközés után elesett, egy korcsolyapenge pedig elvágta a nyakát. Ekkora bajra vélhetően nem számíthatnak azok a szülők, akiknek jégpályára megy a gyereke, de az ujjakra mindenképpen érdemes vigyázni. Bár első olvasásra nehezen hihető, számos olyan jégpályás baleset van, ami a gyerek ujját bánja. Általában a felső ujjpercek sérülnek, amikor egy-egy ütközés vagy elesés során egy arra korcsolyázó pengéje esetleg átmegy az elesett végtagján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában