Bulvár-celeb

2024.02.24. 15:18

Bravúros májátültetést végeztek Magyarországon: egyszerre két ember életét mentették meg

Egy 3 éves kislány és egy felnőtt férfi életét is sikerült megmenteni a szenzációsnak számító beavatkozással.

Fotó: Origo / Csudai Sándor

A betegek a december 2-i műtét óta jól vannak. A műtéteket dr. Benkő Tamás és dr. Piros László, a SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának egyetemi docensei végezték, akik az Origónak elmondták: január másodikán egy újabb, hasonló műtétet végeztek, ahol szintén egy donormáj mentett meg két életet: egy húsz hónapos kisfiúét és egy fiatal felnőttét - írja az Origo.

Egy donormáj két életet mentett – egy hároméves kislányét és egy fiatal felnőtt férfiét. A műtét december 2-án volt. Soha nem végeztek még hasonló operációt Magyarországon. Hogyan zajlott a beavatkozás?

Dr. Benkő Tamás: Heveny májelégtelenség miatt a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Tűzoltó utcai részlegére került egy hároméves kislány. Rendkívül rossz állapotban volt. Azonnal új májra volt szüksége. Az Eurotransplant tagjaként ilyenkor több donormájat ajánlanak fel – de mivel a beteg kisgyerek, nagyon kevés donormáj alkalmas a transzplantációra. Idős vagy elhízott donorból származó májat nem lehet beültetni egy hároméves kislány szervezetébe. Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv – fiatal, lényegében egészséges, de agyhalott donorból. 

Előre tervezett volt a bravúros műtét - vagyis, hogy a szervet kettéválasztják, úgy mentenek meg két életet egyetlen májjal -, vagy ez akkor derült ki, amikor világossá vált, hogy van egy alkalmas donorszerv?

Dr. Piros László: Amikor a donormáj megérkezik, már nincs idő arra, hogy akkor kezdjük kiválasztani a várólistáról, ki kapja meg a máj másik felét, ugyanis a donormáj kivételétől számítva tizenkét órán belül be kell ültetni a szervet a betegekbe. Ezután már károsodhatnak a májszövetek és az epeutak is, és alkalmatlanná válik a beültetésre. Tizenkét órába kell beleszorítani a szerv szállítását, szétválasztását, a betegek műtétre való felkészítését, a beteg májak kivételét és az új máj beültetését.

Olyan természetességgel beszélnek erről a bravúrról, mintha mindennapos műtét lenne. Miért nem volt eddig ilyen műtét Magyarországon?

Dr. Benkő Tamás: Ilyen komplex műtét még nem volt Magyarországon, mert nem volt adott egyszerre minden feltétel. Ebben azt esetben viszont igen: a kislánynak nagyon sürgősen kellett új máj, feltettük az akut májvárólistára, az Eurotlansplantnál beindult a munka, 48 óra múlva hívtak, hogy van egy magyar máj, és találtunk egy felnőtt, májra váró beteget is.

Dr. Piros László: A kislánynál rendkívül sürgős volt a beavatkozás. Élet-halál között lebegett. Amikor kiderült, hogy van egy felnőtt, beültetésre alkalmas donormáj, amit ketté lehet választani, azonnal elkezdtük a szervezőmunkát. Korábban ültettünk már be szétválasztott májat, de a szerv kettéválasztása nem itthon történt – mi eleve csak a máj egyik felét kaptuk meg. A mostani műtét különlegessége az volt, hogy itthon, magyar donorból származó májat mi választottunk ketté, és magyar betegek kapták meg a szerveket.

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában