Bulvár-celeb

2024.04.13. 05:00

9 tipp, hogy ne égjünk (le) a nászajándék miatt

Ne törje a fejét! Megmutatjuk, mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak.

MW

Mennyit adjunk - ez itt a kérdés

Forrás: Getty Images

Közeleg az esküvőszezon, ilyenkor a meghívottak örök dilemmája, hogy mennyi pénzt adjunk nászajándékba. Szilfai Alida esküvőszervező elárulta, hogyan készüljön a násznép a nagy napra - írja a Bors cikke a Fanny magazin nyomán. 

Íme 8+1 megfontolandó jó tanács:

  1. A készpénz mindig az egyik legnépszerűbb nászajándék, de mielőtt borítékkal indulnánk útnak, figyelmesen olvassuk végig a meghívót. Többnyire abból kiderül, hogy ajándékra vágynak, vagy a közös életük elindításához szeretnének támogatást. Ha a meghívó nem utal pénzre vagy ajándékra, bátran kérdezzünk rá.

2. Ha a fiatalok pénzt szeretnének ajándékba, akkor legalább akkora összeget szokás adni, amely fedezi a meghívott vendég étel- és italfogyasztásának költségét. Ma már egy egyszerű menü itallal is minimum 30 ezer forint vendégenként, egy drágább helyszínnél pedig 40-50 ezer/fővel is számolhatunk.

Vip,Party,Gala,Dinner
A vacsora ránk eső költségét szokás odaadni
Forrás: Shutterstock

3. A kisgyermekes család esetében nem kell minden gyermekre a teljes étel- és italfogyasztás árával számolni. Többnyire életkor alapján kedvezményt adnak a helyszínek, így a 0-3 év közötti gyermek étkezése ingyenes, körülbelül 12 éves korig 50 százalék kedvezmény jár, fölötte pedig teljes árat kell fizetni.

4. A nászajándék összegét az is befolyásolja, hogy milyen kapcsolatban állunk a párral. Az anyagi helyzetünket is figyelembe véve: a közeli barátoktól és családtagoktól az illem magasabb összeget vár el, mint egy távoli, ritkán látott rokontól vagy munkatárstól, de még ebben az esetben sem illik 20 ezer forintnál kevesebbet szánni rá.

 

A nászajándék mértéke az anyagi helyzetünktől is függhet
Forrás: Shutterstock

5. Felmerülhet a kérdés, hogy a "plusz egy fő" mennyivel járuljon hozzá a költségekhez, különösen, ha a friss párkapcsolatról van szó, és alig ismeri a házasulandókat. Érdemes ezt előe megbeszélni, és ha lehetőség van rá, egyenlő arányban vállalni a költségeket. 

6. Menyasszonytánc esetén 5-10 ezer forintot szoktak bedobni a kalapba fejenként. A vendégek ezt az összeget általában beleszámolják a nászajándéknak szánt összegbe. Tehát például, ha 50 ezer forintot szánunk a házasoknak, akkor 40 ezer forintot teszünk a borítékba, és 10 ezer forintot eltáncolunk.

 

Ajándékutalványt, élményajándékot is adhatunk
Forrás:  Shutterstock

7. Pénz helyett ajándékutalvánnyal is meglephetjük a párt.  A lakberendezési kuponok mellett egyre népszerűbbek az utazási utalványok, de szabad felhasználású élménykupont is ajándékozhatunk. 

8. Ha a pár nem pénzt, hanem ajándékot szeretne pénz helyett, az általuk összeírt ajándéklistáról válasszunk, így biztos, hogy azt kapják, amire valóban vágynak. Nagyobb értékű ajándéknál érdemes többen összedobni a pénzt, így olcsóbban megússzuk, mintha egyedül vettük volna meg az ajándékot.

+1. Adjunk-e ajándékot, ha nem tudtunk részt venni az esküvőn? Ilyenkor a vendégek ritkán készülnek nászajándékkal, de ha későn, váratlanul mondják le a részvételt, és már megvették az ajándékot, akkor azt később odaadják vagy eljuttatják a fiatal házasoknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában