lakhatási támogatások

2017.10.03. 06:25

Egyre nagyobb összeg jut az otthonteremtésre

Magyarország a negyedik helyen állt a GDP arányában lakhatásra költött támogatások mértékét tekintve a 2015-ös adatok szerint.

Az EU statisztikai hivatala szerint két éve az állam a hazai össztermék 1,1 százalékát fordította e célra, majdnem kétszeresét az uniós átlagnak – ismertette az Eurostat friss jelentését a Magyar Idők keddi számában.

A következő évek statisztikái várhatóan tovább javulnak, hiszen a kormány célja, hogy a lehető legtöbb módon támogassa a családokat az otthonteremtésben – mondta a lapnak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években nemcsak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és kedvezményes hitel formájában kaptak támogatást a családok, hanem a lakásáfa öt százalékra csökkentésével és a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségével is. Hangsúlyozta, hogy a program folytatódik: a 2018-as költségvetésben az ideinél 25 milliárddal többet, 235 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre.

A támogatások a lakásépítési adatokban is megmutatkoznak: a második negyedévben 24 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma az egy évvel ezelőttihez képest. A fellendülés kétszerese az unió átlagának, Magyarország mellett a teljes közép-európai régióban fokozódott a lakásépítési kedv – írta a lap.

(Borítókép: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!