Fordulatok sora

2017.10.13. 20:37

Matolcsy: 1600 milliárdos kamatmegtakarítást hoztak a monetáris döntések

A monetáris fordulat, a jegybanki kamatcsökkentések és a monetáris kondíciók tartós lazításának köszönhetően 2013 óta 1600 milliárd forint, ebből 2017-ben 600 milliárd forint kamatmegtakarítása keletkezett az államnak – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken egy budapesti szakmai tanácskozáson.

A jegybankelnök a Mérlegen az elmúlt nyolc év – Figyelő TOP200 gazdasági konferencián kiemelte: a kormány és a jegybank intézkedései 2010 óta tizenkét nagy gazdasági fordulatot generáltak, és most elindították a tizenharmadikat, a versenyképességi fordulatot. Matolcsy György szerint az elmúlt nyolc évben, főleg annak első éveiben Magyarország gazdaságtörténeti léptékű eredményeket ért el, a reformok egyszerre stabilizálták a gazdaságot, segítették a növekedési fordulatot.

Ismertetése szerint a tizenkét gazdasági fordulat három nagy fordulat részeként következett be. Az ország 2010-től költségvetési fordulatot hajtott végre, ennek részeként a kormány átalakította az adórendszert. A következő nagy fordulat az adórendszerben valósult meg az egykulcsos szja bevezetésével és a családpolitikai kedvezmények beépítésével. A munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók irányába tolódott el a teherviselés – jelezte Matolcsy György.

Kiemelte, hogy az adóváltozások munkavállalásra, magasabb teljesítményre és tanulásra ösztönöztek. Ennek eredményeként a munkanélküliség rekordalacsony szintre süllyedt, a foglalkoztatottság pedig nagymértékben javult.

Az államháztartási fordulat során 2012 óta pozitív az elsődleges költségvetési egyenleg. Az államadósság területén is jelentős csökkenés volt, és az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól – emlékeztetett.

2013-tól monetáris politikai fordulat következett be, amelynek eredményeként az alapkamat historikus mélységbe süllyedt, a tartósan laza monetáris kondíciók hozzájárultak az államadósság, az állam kamatkiadásainak mérséklődéséhez.

A hosszú futamidejű állampapírok hozamai is mérséklődtek, ez is hozzájárult a csökkenő államadóssághoz. Az eredmények között emelte ki azt is, hogy az államadósságon belül a mérséklődő devizaarány csökkentette az ország sérülékenységet.

Matolcsy György szavai szerint fordulat történt a vállalati hitelezésben is, amihez az MNB növekedési hitelprogramja nagymértékben hozzájárult. A kis- és középvállalatok (kkv-k) hitelezésének bővülése a kedvezőnek tekintett évi 5-10 százalékos sávba jutott. Úgy vélte, a következő években is ebben a sávban maradhat a vállalati hitelek bővülése, ami fenntartható pálya.

Jelentős strukturális reformnak nevezte a devizahitelek forintosítását, aminek eredményeként 1000 milliárd forinttal csökkent a háztartások tartozása. Miközben hitelezési fordulat történt és csökkent a jegybanki alapkamat, ezzel párhuzamosan szűkítették az MNB mérlegét, mindez nem volt általános a világ jegybankjainál – jelezte.

Matolcsy György kiemelte, hogy növekedési fordulat is lezajlott a magyar gazdaságban, 2013-tól kezdve két százalék felett volt a gazdasági bővülés, és remélhető, hogy idén 3,5 százalék fölötti lesz.

Most a versenyképességi fordulaton van a sor, az ország felzárkóztatása érdekében – mondta, hozzátéve, hogy a világ objektív mutatókat használó versenyképességi rangsorai szerint Magyarország a világ országai között előkelő helyen szerepel. Az úgynevezett gazdaságiösszetettség-mutató szerint Magyarország 2015-ben a világ országai között a TOP 10-ben, a nyolcadik helyen állt.

(Borítóképünkön Matolcsy György a konferencián. Forrás: MTI / Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!