kapacitásbővítés

2017.10.26. 12:03

Orbán Viktor: Közép-Európa országai együtt emelkednek fel

Ha országaink teljesítőképességét nem számoljuk, az Európai Unióban szinte nincs növekedés. Európa legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő térsége Közép-Európa – mondta a miniszterelnök Tatabányán.

Környe, 2017. október 26. Orbán Viktor miniszterelnök (b), Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelõ Kft. ügyvezetõ igazgatója (b2), Bencsik János fideszes országgyûlési képviselõ, Adolfo Llorens, a Bridgestone Manufacturing Európa, Közel-keleti és Afrikai (EMEA) régiójának senior alelnöke és Dzsunicsi Koszuge, Japán budapesti nagykövete (takarásban) a társaság kibõvített gumiabroncsgyárának avatóján Környén 2017. október 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kiemelkedő a négy visegrádi ország gazdasági növekedése – mondta a kormányfő a gumiabroncsokat gyártó japán Bridgestone 85 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán csütörtökön, a Tatabányai Ipari Parkban.

Orbán Viktor elmondta: a japánok az eredeti üzem mellé 85 milliárd forintért az eredetinél kétszer nagyobb gyárat építettek, amelynek révén 500 új munkahely jött létre. A beruházáshoz a kormány közel 2,4 milliárd forint támogatást adott.

Bár Japán 8000 kilométerre van Magyarországtól, az Európán kívüli országok közül a második legnagyobb befektetőnek számít az országban. A 151 japán cég 30 000 dolgozónak ad munkát – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 2013-ban még komoly viták voltak a gazdaságfejlesztés magyar modelljéről és a Bridgestone a még nem eldőlt kérdések ellenére bizalmat szavazott, ezzel szavai szerint „bátorítást jelentett Magyarországnak”.

Hét-nyolc év alatt sikerült elérni, hogy aki dolgozni akar, az találhat munkát; Tatabányán szeptemberben 2,7 százalékos volt a munkanélküliség, ami a közgazdasági logika alapján teljes foglalkoztatást jelent – mutatott rá a miniszterelnök.

Topolcsik Melinda, a társaság ügyvezetője elmondta, a felavatott beruházással a korábbi, évi 1,8 millió legyártott abroncs helyett 3,6 millió darabot állíthatnak elő és 2020-ig ezt a kapacitást is megdupláznák.

A fejlesztés során az első, 47 200 négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 200 négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére bővült. A dolgozók létszáma 361-ről 1100-ra nőtt, ezzel a vállalat Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatója.

A Bridgestone gyárai közül, Japán után Európában először itt alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét.

Szintén egyedülálló a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és csomagoló rendszer.

Borítófotó: Orbán Viktor miniszterelnök (b), Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója (b2), Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, Adolfo Llorens, a Bridgestone Manufacturing Európa, Közel-keleti és Afrikai (EMEA) régiójának senior alelnöke és Dzsunicsi Koszuge, Japán budapesti nagykövete (takarásban) a társaság kibővített gumiabroncsgyárának avatóján Környén 2017. október 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!