2018.11.16. 13:45
Horgászszövetség: kiváló a magyar hal minősége
A sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően a halhús nem tartalmaz egészségre káros vegyszereket.
Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő közleményében hangsúlyozta, hogy a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.
Kiemelte, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálatot a laboratorium.hu jelentette meg. A projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig.
A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.
Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2021/09/oLIHfGctYp8gw1yrP4_E5jCvDNgtHckZw299MhlwRvQ/fill/1784/1394/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I1NmYwMWRkZWJlNDRlZDA5MjcxMjhlNGIyYWI1ZGFk.jpg)
Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2021/09/XiejJn4pLMmBgl88mQiVVC3qXDkaCjmJ_Kobn2LoDMI/fill/1744/1164/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE4YmVhZmQ2Zjk2NjRmMjBhMWNiZmE4NjkwMDllYzkz.jpg)