drukkerek térképe

2018.11.11. 08:21

Elképesztő potenciál van a sportturizmusban

Néhány év alatt megnégyszereződhetnek a sportturizmusból származó bevételek, Budapest aktuális sportinfrastrukturális beruházásai révén profitálhat a kedvező folyamatból – derül ki a BDO Magyarország felméréséből.

Bordeaux, 2016. június 14. Dzsudzsák Balázs a szurkolók között, miután a magyar válogatott 2-0-ra legyõzte Ausztria csapatát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja elsõ fordulójában játszott mérkõzésen a Bordeaux-i Stadionban 2016. június 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A sportturizmus generálta bevételeket világszinten mintegy 1,5 milliárd euróra becsülik, és a Technavio londoni székhelyű piackutató cég előrejelzése szerint ez az összeg 2021-re a négyszeresére is emelkedhet. A labdarúgás mellett elsősorban a jelentős nemzetközi versenyek a sportturizmus fő mozgatórugói, mely utóbbiak révén Budapest is rengeteget profitálhat ebből a szegmensből.

Az elemzés szerint a sportturizmus legtöbb nézőt, és a legtöbb utazót megmozgató szektora a labdarúgás.

A Russian Tourism Agency becslése szerint a nyári oroszországi focivébére csaknem 5 millió turista – ebből közel 3 millió orosz állampolgár – utazott rövidebb-hosszabb ideig a mérkőzés színhelyén maradva. Ennek az 5 millió látogatónak ugyanakkor mintegy fele Moszkvában fordult meg, mivel a legtöbb mérkőzést ott rendezték.

Az angliai becslések szerint míg a normál turista költése 800 euró körül mozog, a sportturistáké 43 százalékkal magasabb, eléri az 1150 eurót

- írták.

A BDO idézi Muszbek Mihály sportközgazdászt, aki szerint

a MOL Vidi FC idei UEFA EuroCup menetelése mintegy 10 millió eurós bevételt generál a csapatnak,

és feltételezhető, hogy a decemberi Vidi-Chelsea meccsre is eljön néhány ezer angol drukker, akik Budapestet felfedezve költeni is fognak.

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország hotel és ingatlan tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kifejtette: ha a jövőben több ilyen mérkőzést rendeznek Budapesten, a magyar főváros is rákerülhet a drukkerek térképére. Addig azonban a főváros elsősorban a nemzetközi versenyek – 2017-es FINA VB, 2018-as birkózó VB vagy a jövő évi budapesti Maccabi Európai Játékok – házigazdájaként építheti turisztikai brandjét, egyre jelentősebb bevételt generálva a szurkolók világszerte gyorsan élénkülő utazási kedvéből.

Hozzátette: ehhez az alapot azok a jelentős infrastrukturális beruházások jelenthetik, mint az épülő Puskás Stadion, mely 80 ezer körüli befogadóképességével nemcsak a 2020-as foci EB, hanem például egy Európa Liga vagy Bajnokok Ligája mérkőzés megrendezésére is alkalmas lesz. Vagy az olyan tervben lévő létesítmények, mint a Velodrome vagy a november 8-án bejelentett 20 ezer nézőt befogadó kézilabdacsarnok. Ilyen létesítmények birtokában a rendezési esélyek exponenciálisan nőnek Budapest számára – a rendezvények elnyerése és megrendezése esetén pedig külföldi (és belföldi) vendégforgalom, addicionális költés, reklámérték és nem utolsósorban foglalkoztatás és adóbevételek generálódnak – jegyezte meg a szakértő.

Borítókép: Dzsudzsák Balázs a szurkolók között, miután a magyar válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztria csapatát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott mérkőzésen a Bordeaux-i Stadionban 2016. június 14-én.

MTI / Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!