Lakossági érdeklődés

2019.02.07. 13:14

Folytatódott az állampapírok értékesítésének növekedése

Január végén 1290,5 milliárd forintra nőtt a Magyar Államkincstár (MÁK) által kezelt állampapír-állomány értéke.

Idén is folytatódott az állampapírok értékesítésének dinamikus növekedése, január végén 1290,5 milliárd forintra nőtt a Magyar Államkincstár (MÁK) által kezelt állampapír-állomány értéke – mondta a szervezet pénzforgalmi elnökhelyettese csütörtökön a Tolna megyei Tamásiban, ahol új állampapír-értékesítési pontot adtak át.

A bővítést az állampapírok iránt megnőtt lakossági érdeklődés tette szükségessé, az új helyszínnel 74-re bővült a kincstár állampapírokat forgalmazó helyeinek száma

- közölte Borbély László András.

Hozzátette:

2018-ban 17 százalékkal, 1269,8 milliárdra nőtt a kincstár által kezelt állampapír-állomány, amely január végén tovább nőtt, 1290,5 milliárd forintra. Közölte, legnagyobb arányban 3 és 5 éves futamidejű, inflációhoz kötött prémiumkötvények és a kétéves állampapírok forgalma emelkedett.

Az állampapír-állománnyal párhuzamosan jelentősen bővült az aktív értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek száma is: 15,2 százalékos emelkedéssel számuk megközelítette a 260 ezret.

Szintén nagy arányban, 43 százalékkal nőtt tavaly a kincstárnál kezelt babakötvény-állomány is, meghaladta az 55 milliárd forintot. A kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkezők száma 20 százalékkal haladta meg az előző évit, és elérte a 168 ezret.

Az elnökhelyettes szólt arról, hogy a kormány „nagy terveket sző a lakossági értékesítés további felfuttatása érdekében”. 2011 végén a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 740 milliárd forint volt, az elmúlt év végén pedig meghaladta az ötezer milliárd forintot.

„A lakosság a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb befektető”

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy újabb, magánszemélyek számára kedvező, speciális állampapír kibocsátása is várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!