konferencia

2019.05.18. 17:05

AM: a nemzeti mezőgazdaság segíti a vidék népességmegtartó erejét

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Az AM közleménye szerint.: a FAO hetedik, Budapesten rendezett regionális tanácskozását Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, a konferencián a családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került.

A tárcavezető elmondta, Magyarország büszke arra, hogy a FAO-val kötött megállapodás alapján igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson. A tárca a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel – tette hozzá.

Az agrárminiszter kiemelte a családi gazdaságok fontos szerepét a mezőgazdaságban.

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható mezőgazdaság megvalósításában megoldást jelenthet, ha a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta megoldások részesülnek előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Magyarország számára kiemelten fontos a természeti erőforrásokkal, így például a termőfölddel való fenntartható gazdálkodás, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható, hogy megfelelő mennyiségben egészséges élelmiszereket termeljünk- jelentette ki.

A közlemény szerint Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője elmondta: a hasonló események, ahol különböző országok, szektorok és területek képviselői jönnek össze, a kormányzati szinttől a magánszektorig, kiváló lehetőséget biztosítanak az információcserére. Hozzátette: a FAO a kormányokkal együttműködve mindenki számára elérhető egészséges és fenntartható jövőn dolgozik.

A tanácskozáson áttekintették a FAO jelenlegi és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban, beleértve az egész térséget átfogó kezdeményezéseit a kistermelőkről és családi gazdaságokról, az agrárkereskedelemről és a fenntartható természeti erőforrások kezeléséről. Az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vettek részt az Agrárminisztérium és a FAO által szervezett kétnapos rendezvényen – közölte az AM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!