Figyelem!

2019.06.30. 14:10

Ezeket a bankjegyeket végleg kivonják a forgalomból

Már csak egy-két hónapig lehet névértéken átváltani a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt bevont barna 5000 forintos, a zöld, Bartók Béla portréval ellátott 1000 forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyeket, utána értéküket vesztik – hívta fel a figyelmet honlapján a jegybank.

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint az 1999. július 27-én bevont barna 5000 forintos bankjegyet július 26-ig, az 1999. szeptember 1-jén bevont zöld 1000 forintost és lila 500 forintost pedig augusztus 30-ig lehet átváltani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában.

Fotó: mnb.hu

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, képi megjelenésében és biztonsági elemeiben megújított, korszerűbb bankjegyeket hozva forgalomba. A régi, 1997-től kibocsátott bankjegyeket fokozatosan bevonják. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően ­- várhatóan 2019-től – már csak az új bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban.

Fotó: mnb.hu

A bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott bankjegycímletet nem kötelező elfogadni a készpénzforgalomban. A bevonási határnapot követően a posta és a hitelintézetek három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmentesen átváltják a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre, az MNB pedig a bevonástól számítva még húsz évig.

Fotó: mnb.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!