hatalmas segítség

2019.11.15. 09:30

Új szolgáltatást indítanak a használtautó-vásárlóknak

Elindult a TotálKár kártörténet-lekérdező szolgáltatás, amellyel a magyarországi gépjármű-kárrendezésben résztvevő szereplők által feltöltött adatokban lehet keresni.

Ha a megvenni kívánt autón az elmúlt két évtizedben akár kötelezős, akár cascós javítási kárszámítás készült (mert felvette a kárt egy biztosító, egy márkaszerviz, egy hivatalos lakatos), szinte biztosan lehet tudni róla, és azt is, hogy mennyire becsülték a javítás költségét, azaz körülbelül mekkora volt a baj – írta a szolgáltatást elindító Totalcar cikke alapján az Origo.

Keresni az autó alváza alapján lehet.

Fizetni csak akkor kell (3990 forint), ha van kártörténet, és ahhoz hozzá is szeretnénk férni. Ha nincs adat a rendszerben, a lekérdezés ingyenes volt.

Ha a TotálKárban nincs adat egy alvázszámhoz, akkor valószínűsíthető, hogy az autó sérülésmentes. De nem feltétlenül. Érkezhetett például olyan külföldi országból, amiről nincs adat (egy csomóból van, de ezek gyakran hiányosabbak vagy nehezebben értelmezhetők).

Sérülhetett meg olyan balesetben, melynek nem volt másik résztvevője, vagy nem kapcsolódik hozzá semmilyen kárrendezési ügyintézés, és otthon vagy kisebb műhelyben javították, hivatalos kárbecslés nélkül.

Ha a rendszer talál korábbi sérülésre utaló adatot, az nem jelenti azt, hogy az autót nem szabad megvenni.

Egy meghúzott sárvédő, egy kavicstól sérült szélvédő vagy egy szakszerűen javított koccanás teljesen normális.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!