Felmérés

2020.07.03. 16:19

Jelentősen javult a magyarok anyagi stabilitása

Jelentősen javult a magyar háztartások anyagi stabilitása a két évvel ezelőtti szinthez képest, és a duplájára nőtt azok száma, akik tudatosan tervezik a pénzügyeiket – közölte a Pénziránytű Alapítvány pénteken.

Forrás: Shutterstock

Az alapítvány felmérései szerint 2018-ban a háztartások alig fele volt képes fedezni egy jelentősebb kiadást külső segítség nélkül, 2020-ban viszont már 73 százalékuk. A pénzügyi problémákkal küzdők aránya nem nőtt, viszont az eladósodás elkerülése, és a takarékoskodás felértékelődött. A 2018 előtti vizsgálatok még azt mutatták, hogy az emberek egyre könnyelműbben költekeztek tették hozzá.

A pénzügyi tudatosság erősödéséhez feltehetően hozzájárult a koronavírus által okozott anyagi bizonytalanság is.

Válság idején az emberek jobban odafigyelnek a pénzügyeikre, tudatosabban terveznek, míg az életszínvonal emelkedésével sokan megfeledkeznek a megtakarításokról írták.

A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta negyedik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi ismereteit és pénzügyi tudatosságát májusban.

A vizsgálatok megerősítették, hogy szükség van az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítása

olvasható a közleményben.

A Pénziránytű Alapítvány azt ígéri, hogy komplex, az általános- és középiskolásokat, valamint tanáraikat célzó oktatási programjait továbbra is ezekhez a célokhoz igazítja.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!