nyugta

2020.08.26. 12:39

Tanszerekkel zárja a nyarat az adóhivatal

Ellenőrzés-sorozattal készülnek az iskolakezdésre.

Forrás: Shutterstock

Abban nincs semmi meglepő, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyáron kiemelten figyel azokra a gazdasági szereplőkre, amelyeknek forgalma, látogatottsága az időjárás, a vásárlási szokások vagy más hasonló okok miatt ez idő tájt rendre megugrik. Így volt ez idén is, a hatóság ezért tartott már országos razziát például fagyizókban, gyümölcsárusoknál és vendéglátóhelyeken is. A sorból rendes körülmények között nem maradnának ki a fesztiválok, a nagy sportesemények sem, a koronavírus-járvány miatt azonban ilyenek idén nincsenek, így ellenőrizni sem kell azokon – írja a Magyar Nemzet.

Lesz ellenben iskolakezdés, a becsengetés ideje ráadásul egyre közeledik, ami számos családnak egyet jelent a felkészüléssel, a tollak, a ceruzák, a füzetek megvásárlásával. S egyet jelent az adóhivatali ellenőrzés-sorozattal is.

A hatóság friss előrejelzése szerint a NAV emberei ezen a héten több helyütt is felkeresik majd a tanszer-, a papír- és az írószer-kereskedőket. Így cselekszenek Hajdú-Bihar, Somogy, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megye revizorai, de a fővárosban is számíthatnak az érintettek a NAV-osok látogatására.

Az ellenőrzésekben a szokásos kérdések kerülnek elő: a boltos átadta-e a nyugtát, a számlát, megfelelően használja-e online pénztárgépét, és szabályszerűen bejelentette-e alkalmazottait. Felmerülhet ezek mellett a készpénzkészlet ügye, ahogy az is, hogy a nyilvántartásokat helyesen vezetik-e a vállalkozások.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!