Ország-világ

2020.08.23. 10:04

Újabb fordulat a turizmusban: a belföld lehet az ősz nyertese

Mi várható szeptembertől a turizmusban? Ez a kérdés tartja lázban az ágazatot, amióta a kormány arra kérte a lakosságot, hogy szeptember elsejétől ne tervezzen külföldi utakat, főleg ne a déli országokba. Ismét a belföldi piac élénkülhet: a járvány sújtotta iparág a telített nyári szezon hosszabbításával biztonságos élménylehetőségeket kínál ősszel, és jó eséllyel tovább javítja a idei mérleget. A következő évszakban is erős itthoni keresletre egy rugalmasabb ökoszisztéma kidolgozása lehet szükséges.

Még nem ismerünk minden konkrétumot a szeptember elseje utáni időszakról, de a bejelentések alapján várható, hogy újabb korlátozások befolyásolják ősztől a turizmust, amikor jelentősen mérséklődhet a határok átlépése. A külföldi utakra vonatkozó kormányzati felhívás egyfelől rossz hír a már befizetett szeptemberi, októberi utakra készülő magyaroknak, viszont újabb lehetőséget jelent a belföldi pihenésre, kirándulásokra, ami az ágazat további erősödését vetíti előre a második fél évben, főként vidéken – mondta a Magyar Nemzetnek a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Rasztovics Dávid
Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet

Rasztovits Dávid kifejtette: ha az emberek nem mehetnek külföldre, várhatóan újra a magyarországi pihenőhelyeket és a nyári slágernél, a Balatonnál szélesebb körben elérhető élményeket, tematikus programokat részesítik majd előnyben a hosszú hétvégéken, az iskolai szünetekben. Ezzel az előző évek trendjeihez képest magasabb foglalási arány és szobakihasználtság jelentkezhet ősszel is az ország kisebb-nagyobb szálláshelyein.

Vesztes a főváros?

Ahogy Európa más fővárosai, Budapest is jobban megszenvedi a külföldi turisták hiányát – a fővárosi piac sorsát erre az évre a diszkont-légitársaságok csökkentett járatszáma már megpecsételte az újranyitás után. Az elmúlt években ugyanis a legtöbb külföldi vendég a fapados légitársaságok által üzemeltetett járatokkal érkezett.

Megpróbálhatjuk pótolni a külföldi turisták költéseit a Budapestre egyre sűrűbben szabadidős szándékkal utazó magyar vendégek növekvő kiadásaival, de nem fog menni. Újra szemléletváltás szükséges, mert borzasztó nehéz hónapok állnak előttünk, melyre a korábban fővárosközpontú iparág csak közösen, minden piaci szereplő érdekeit szem előtt tartó együttműködésben tud megfelelő válaszokat adni – fogalmazott a vezérigazgató.

Kitért arra is, hogy az Airbnb piacának helyi szintű korlátozásai és például a belvárosi bulinegyed méltatlan helyzete semmiképp nem segíti a lehetőségek kiaknázását.

A történelem viszont már többször megmutatta, hogy a magyar emberek és az elhivatott vállalkozók törekvései utat találnak a megoldások felé – fogalmazott a szakember.

Vidéken van potenciál

Rasztovits Dávid úgy folytatta: erősödő nemzetgazdasági bástyát jelent idén a vidék Magyarországa,

ahol július végétől szinte teljes kapacitáson futnak az egyes turisztikai térségek.

Többször elhangzott az elmúlt időszakban, hogy ennyi embert nagyon régen láttak a Balaton partján vagy a fürdővárosokban, illetve korábban kevésbé látogatott vízpartokon is.

A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a megszokottnál fokozottabb utószezoni kereslet és a kapacitáson felül kiszolgált embertömeg a kevésbé felkészült élményhelyeken hátrányt is hozhat, ezért egy jól tervezett, több irányú, gyors reakciókra képes ökoszisztémát kell kialakítani az ágazatban, még az őszi szezon beköszönte előtt.

A legtöbb vállalkozás így is óriási kockázatokat vállalt a túlélés érdekében. Ha a határokon belül marad a turizmus az év hátralévő részében, akkor a szüreti időszakban, az őszi hétvégéken vagy akár adventkor a többletkereslet ismét előidézheti a nyáron helyenként megtapasztalt minőség- és kapacitásbeli problémákat. Erre érdemes mielőbb felkészülniük a szolgáltatóknak, mivel térségenként versenyelőnyt jelenthet az alkalmazkodó közeg – tette hozzá a zrt. vezérigazgatója.

Fontos a vendég véleménye

Annak kapcsán, hogy kik lehetnek a helyzet nyertesei az előttünk álló időszakban, a digitális szakértő közölte: még sosem voltak ilyen fontosak az interneten elérhető felhasználói vélemények egy-egy vendéglátó- vagy szálláshelyről, utazási élménypontról. Mint mondta, a vállalkozók mellett a vendégek is teljesen új helyzettel találkozhatnak ősszel, amikor például a kedvenc éttermükben kell órákat várniuk a megszokottól eltérő működésben, vagy éppen a bejáratott szálláshelyen nincsen elérhető szabad szoba, legfeljebb többszörös áron.

A belföldi kínálatban olyan dinamikák uralkodnak, melyekre a piaci szereplők nem tudtak teljeskörűen, időben felkészülni az első járványhullám után, ezért a jó példák mellett olyan helyzetekkel is találkoztak a turisták a nyáron, amelyek már rövid távon rombolják a fogyasztók bizalmát. Vegyük észre: az egészségbiztonsági veszélyhelyzetben egy bizalmi válság is kialakult az átlagturistákban, ezt helyre kell segíteni – jelentette ki Rasztovits Dávid, aki szerint megfelelő válasz lehet, ha a szolgáltatások színvonalát egységesen tovább fejlesztik, az országban bővül és korszerűsödik a turisztikai kínálat, de főleg minden pillanatban a vásárlói elégedettség diktálja annak alakulását.

Ha ezekre a tényezőkre érdemben figyelünk, a belföldi turizmus térnyerése nemcsak időszakos pozitív hozadéka lehet a pandémiának, hanem középtávon is irányt adhat a kilábalás felé – fűzte hozzá a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!