rendellenességek

2021.06.30. 18:44

Versenyhivatal: növekszik az építőiparral kapcsolatos panaszok száma

A hatóság szakembereiből felállított munkacsoport kiemelten elemzi a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és jelzéseket.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) egyre több panasz érkezik az építőiparral kapcsolatban – közölte a versenyhatóság szerdán.

A GVH közleményében hangsúlyozza, az építőiparral kapcsolatos jelzések megnövekedett száma komoly problémákra utal az érintett piacon, a fogyasztók és cégek leginkább a kiskereskedelmi piacon, vagyis az építőanyag-kereskedők, tüzépek szintjén érzékelik a gondokat, amelyek összefüggenek az utóbbi idők áremelkedésével.

A nemzeti versenyhatóság továbbra is kiemelten kezeli a drasztikus áremelkedésekkel és egyéb káros piaci folyamatokkal összefüggő panaszokat – írták.

A panaszok alapján egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés – írták a közleményben.

Közölték, hogy a versenyhatósághoz érkezett jelzések értékelése folyamatban van, az látható, hogy sok fogyasztónak és vállalkozásnak jelentenek gondot az építőipari piacot érintő tendenciák.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a közleményben hangsúlyozta, az építőipari alapanyagok piacán kiemelten fontos a tiszta és tisztességes verseny. Nem szabad engedni, hogy az esetenként megmagyarázhatatlan mértékben emelkedő anyagárak országos szinten rontsák a fogyasztói jólétet, akadályozzák a magyar embereket az otthonteremtési és felújítási programokban, gátat vessenek a beruházásoknak.

Az építőipar a hazai gazdaság egyik motorja, minden rendellenességét a lehető leggyorsabban és legalaposabban fel kell tárni, hiszen óriási hatása lehet az ország lendületére – fogalmazott Rigó Csaba Balázs.

A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. A hatóság szakembereiből felállított munkacsoport kiemelten elemzi a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és jelzéseket.

Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is – tájékoztatott a GVH.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!