csökken a munkanélküliség

2021.09.29. 07:02

Kilábalt a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakból a magyar munkaerőpiac

Kilábalt a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakból a magyar munkaerőpiac – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb foglalkoztatási adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1-en.

Bodó Sándor kiemelte, a június–augusztusi időszakban 4 millió 659 ezer foglalkoztatott volt, 40 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor egy év alatt a 15–74 éves munkanélküliek száma 15 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal csökkent.

Az államtitkár szerint ez azt jelzi, hogy

a munkaerőpiacon a „nagy mozgások” megszűntek, és egyre inkább hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből.

Bodó Sándor különösen örvendetesnek nevezte, hogy a fő munkaerőpiacon 57 ezerrel nőtt a munkavállalók száma, valamint azt is, hogy külföldről 17 ezren tértek haza.

A munkaerőpiacot támogató kormányzati intézkedések közül kiemelte a vállalkozások munkaerő-támogatását, és az egy napja indult, a kis- és középvállalkozásoknak szóló munkaerő-támogatást is. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, ennél munkabérre és fejlesztésre is pályázni lehet. Mintegy 14 milliárd forintból négyezer állást hoznának létre – tette hozzá.

Kitért arra, hogy még mindig érvényben van az önfoglalkoztatók újraindítási támogatása, amelynek keretében 219 ezer forintot biztosítanak azokban az ágazatokban, amelyeket a járvány a leginkább sújtott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!