ne felejtse el!

2021.09.12. 17:44

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje

Amennyiben a jelzett határidőig a Magyar Államkincstár számlájára nem érkezik be a hozzájárulás a 2021. kárenyhítési évre vonatkozóan, úgy a károsult termelő az idei kárai után nem részesülhet kárenyhítő juttatásban.

Nagykanizsa, 2012. május 23. Túri László gazda mutatja az elfagyott szőlőt egy kiskertben Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészben. A területen fagypont alatti hőmérséklet volt pár napja, ami nagy károkat okozott a veteményekben.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak 2021. szeptember 15-ig beérkezően kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. A határidő a hozzájárulás Magyar Államkincstár számlájára történő beérkezésének határideje, nem az összeg feladásának vagy a befizetés kezdeményezésének időpontja – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Az idei egységes kérelemben bejelentett területek mérete és a termesztett növénykultúrák figyelembevételével a gazdálkodóknak kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezett, amelyről a Magyar Államkincstár júliusi határozatában már tájékoztatta az érintett gazdákat.

A minisztérium közleménye hangsúlyozta: amennyiben a jelzett határidőig a Magyar Államkincstár számlájára nem érkezik be a kárenyhítési hozzájárulás a 2021. kárenyhítési évre vonatkozóan, úgy a károsult termelő az idei kárai után nem részesülhet kárenyhítő juttatásban, függetlenül attól, hogy az egyéb támogatási feltételek esetleg teljesültek. Emellett a határidőig be nem fizetett hozzájárulást az Államkincstár beszedi a gazdálkodótól.

A termelők a 2021. kárenyhítési évben eddig összesen több mint 375 ezer hektár területre jelentettek be kárt. A legnagyobb területhányadra, 275 ezer hektárra aszálykárt, 39 ezer hektárra jégesőkárt, valamint csaknem 30 ezer hektárra tavaszi fagykárt – ismertette az AM.

Borítókép: Túri László gazda mutatja az elfagyott szőlőt egy kiskertben Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészben 2012. május 23-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!