minőség és biztonság

2021.09.26. 07:22

Megfeleltek az előírt követelményeknek a vizsgált LED-lámpák

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tízféle termék fényáramát vizsgálta.

Energy efficient lighting choice: Pretty, young woman holding and choosing a LED diode light bulb for her lamp in DIY department store

Forrás: Shutterstock

Fotó: l i g h t p o e t

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.

Az ITM közleményében azt írta, a LED-lámpák fényáram mérését egy speciális eszközzel (integráló fotométerrel) végezte el a laboratórium. A tíz fényforrást véletlenszerűen válogatták össze, az ellenőrzés így is széles kört fed le a neves elektronikai gyártók kínálatától az áruházláncok sajátmárkás termékéig.

A LED-fényforrások a hagyományos izzólámpáknál tartósabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, a fényük is jobb, erősebb, mint a villanykörtéké. A megbízható minőségű termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon található meg – közölte az ITM.

A különböző fényforrások összehasonlíthatósága céljából a gyártók a LED-lámpa csomagolásán kötelesek feltüntetni, hogy teljesítménye alapján az hány wattos hagyományos izzólámpának feleltethető meg. Hasznos tájékoztatásként szolgál a fényforrás színhőmérsékleti adata is, mivel ez határozza meg, mennyire érezni melegnek a megvilágított környezetet. A lakásokban, irodákban általában a 2700-3000 K színhőmérsékletű, esetleg a „warm white” feliratú lámpákat, szabadtéren pedig a 6000-6500 K színhőmérsékletűeket érdemes használni.

Az ITM felhívja a figyelmet arra, hogy az idén szeptember 1-jétől a fényforrásokat újra az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokba kell besorolni. A környezettudatos vásárlást elősegítő energiacímkéken az áttekinthetőbb, közérhetőbb kategóriákat kell megjelölni. „Az üzletekben válogatva ezért jó, ha észben tartjuk, hogy az előzőleg magasabb besorolású termékek változatlan energiafelhasználásuk dacára kerülhettek alacsonyabb energiaosztályba” – áll a közleményben.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: „a tervszerű fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mostani laborvizsgálat sem tárt fel a LED-fényforrásokkal kapcsolatos problémát. Arra törekszünk, hogy minden területen és termékkörnél hasonlóképpen hibátlan teljesítményt tudjunk elérni. A már kivívott magas minőségi, biztonsági szint megőrzése érdekében folytatjuk a rendszeres piacfelügyeleti vizsgálatokat.”

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!