nincs leállás

2021.09.25. 11:00

Több mint félmillióan tettek már közlekedési vizsgát ebben az évben

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. munkatársai januártól augusztusig csaknem 560 ezer közlekedési vizsga, vizsgálat és utánképzés lebonyolításában vettek részt. A vizsgáztatást idén tavasszal rövidebb időre kellett csak felfüggeszteni a járványhelyzet miatt, ennek is köszönhető, hogy az első nyolc havi adat 13 százalékkal múlja felül 2020 azonos időszakának mutatóját – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Budapest, 2021. május 18. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (j2) és Benedek Szabolcs, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. ügyvezetõje egy új vizsgaautó mellett a KAV székhelyén, a fõváros III. kerületében 2021. május 18-án. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára itt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az év végéig országszerte újra cserélik a KAV vizsgatermeiben használt mintegy 600 számítógépet. A folyamat részeként Budapesten a KAV új vizsgatermekkel is bõvült, ezekben a termekben a tanulók egyebek mellett a közúti és a vasúti közlekedésbõl vizsgázhatnak. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A KAV 2021-ben a veszélyhelyzeti rendelkezésekhez igazodva március 8-án függesztette fel, majd április 19-én indította újra a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. A leállás ideje alatt felhalmozódott ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében a társaság új vizsgahelyszíneket nyitott, hivatali időn túli vagy hétvégi időpontokat is biztosított ügyfelei számára. A vizsgáztatásban így már májusban sikerült visszazökkenni a rendes kerékvágásba. Várakozni sem kellett többet a járvány előtt megszokotthoz képest:

a vizsgázók a leginkább terhelt időszakokban is jellemzően két hétre kaptak időpontot

- derül ki az ITM közleményéből.

A közúti járművezetők január és augusztus között összesen több mint 331 ezer elméleti és gyakorlati vizsgaeseményen vettek részt.

A legtöbb jelentkezőt felvonultató B kategóriában 116-117 ezren kíséreltek meg elméleti és forgalmi vizsgát letenni.

A szaktanfolyami vizsgák száma meghaladta a 186 ezret. A vasúti területen 2021 első nyolc hónapjában több mint 20 ezer, a hajózásban több mint 12 ezer vizsgaeseményt regisztráltak.

A védelmi intézkedések fokozatos enyhítéséhez igazodva a Vizsgaközpont július elején hatályon kívül helyezte a vizsgák lebonyolítására vonatkozó rendkívüli szabályokat.

Megszűnt az elméleti vizsgák létszámkorlátja, így a vizsgatermek teljes kapacitással működhetnek.

Az ITM közleménye idézi Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki elmondta: „a kormány a közlekedési vizsgáztatás teljes rendszerének megújításán dolgozik. Közlekedésbiztonsági helyzetük javítása érdekében március óta korszerűsített képzési és vizsgakövetelményeknek kell eleget tenniük a motorosoknak. A KAV az év végéig az ország minden részében újakra cseréli az elméleti vizsgákhoz használt számítógépeit. 2022 tavaszától egységes és központosított elektronikus rendszert vezetnek be a közlekedési vizsgáztatásban. A vizsgára jelentkezést ügyfélkapun lehet elindítani, a későbbiekben az autósiskolákon keresztül a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani”.

Borítókép: Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (j2) és Benedek Szabolcs, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. ügyvezetője egy új vizsgaautó mellett a KAV székhelyén, a főváros III. kerületében 2021. május 18-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!