Gazdaságfejlesztés

2021.11.05. 17:34

Palkovics László: erőteljesen fejlődött Kelet-Magyarország ipara

Az elmúlt néhány évben jelentősen fejlődött Kelet-Magyarország ipara – mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken Nyíregyházán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerûsítésének kiskunhalasi alapkõletételén 2021. október 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Palkovics László az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosi találkozóján elmondta, hogy

generálisan Északnyugat-Magyarországról Délkelet-Magyarország felé halad az iparosodási folyamat, amelynek jelenleg az egyik legnagyobb haszonélvezője az ország északkeleti része, a Nyírség és Hajdú-Bihar megye.

Egy év múlva a folyamatban lévő, vagy a hamarosan elinduló beruházások segítségével az ország egyik legiparosodottabb részévé válhat ez a régió – fogalmazott a miniszter.

Palkovics László kitért arra, ehhez szükséges egy olyan logisztikai-vasúti rendszer kiépítése, ami bekapcsolja az országot egy nagyobb volumenű szállítási rendszerbe. Az egyik megoldás egy olyan vasúti kapcsolat kiépítése, amely összeköti Záhonyt Győrrel; a V0 elnevezésű projekttel az ország teljes mértékben ki tudja majd használni azt a lehetőséget, amit részben a Budapest-Belgrád vasút, illetve a Kína-Kazahsztán-Oroszország-Ukrajna vasúti szállítási útvonal ad számára – fejtette ki a miniszter.

A jelenleg mindössze napi tíz vonatszerelvényt kezelő záhonyi állomás kapacitását lényegesen, négy-ötszörösére kell megemelni, ami 190 milliárd forintos logisztikai beruházást jelent

– hangoztatta a gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosi tisztségét is betöltő miniszter.

Hozzátette, a megfelelő vasúti infrastruktúra mellett szükséges kiépíteni a közúti kapcsolatokat és fejleszteni kell például a nyíregyházi repülőteret, ezekhez a beruházásokhoz pedig hozzá kell alakítani az oktatási, felnőttképzési, szakképzési és egyetemi rendszert.

A vállalatok támogatásáról szólva a tárcavezető azt mondta,

a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) „nagyon jó számmal” részesültek a nyírségi vállalatok, amelyek a program folytatásában, a Ginop Pluszban is eredményesen tudtak pályázni.

A tájékoztatón Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke kiemelte, a Záhony logisztikai térsége fejlesztését célzó kormányhatározat különösen pozitív módon érinti a térség gazdaságát.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!