Uniós szabályozás

2022.02.22. 07:52

Elfogadhatatlan, hogy az EU megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Feldman Zsolt a tagállamok mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően a közmédiának kifejtette: míg Magyarország idén 4 milliárd forinttal segíti a sertéstartókat a válság közepette, addig Brüsszel nem keres megoldásokat a helyzet javítására, és korlátozná a vörös húsok promócióját.

A vörös húsok és a borok népszerűsítésének korlátozásával nem lehet előmozdítani az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot.

A társadalmak képesek saját táplálkozási szokásaikat maguktól kialakítani, nincs szükség a brüsszeli bürokraták által kitalált mesterséges eszközökre. Ez a kezdeményezés a magyar és európai termelőkre és fogyasztókra egyaránt káros hatást gyakorolna – közölte az államtitkár. Feldman Zsolt azt mondta, hogy 

a mezőgazdaság területén egyre több az olyan ideológiai alapú uniós kezdeményezés, amely nincs szakmai érvekkel alátámasztva,

nincs mögötte hatástanulmány, továbbá termeléscsökkenést eredményez. Arról is beszámolt, hogy a bizottsági javaslat ellen 19 tagállam, a normalitás talaján állva tiltakozott, míg Hollandia támogatta a kezdeményezést.

– Az európai agrárium erős politikai üzenetet küldött a bizottság felé arról, hogy ez az irány rossz. 

Nem segíti a fenntarthatóságot, hanem az unión kívüli országokba telepíti az élelmiszertermelést, veszélyeztetve ezzel az ellátásbiztonságot

 – jelentette ki.

Az európai mezőgazdasági termelők szigorú előírások között dolgoznak, amit kompenzációs rendszer ellensúlyoz, ez finanszírozza a többletköltségeket – tette hozzá.

Brüsszel azonban csökkentené, vagy zöld célokhoz kötné a támogatásokat, és tovább szigorítaná a feltételeket. 

Az EU-n kívülről érkező élelmiszerekkel kapcsolatban viszont nem érvényesek ezek az előírások 

– mondta Feldman Zsolt.

Borítókép: Feldman Zsol sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2022. február 11-én / MTI / Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában