Fogyasztóvédelem

2022.02.19. 07:20

Több ezer vitás ügyet rendezett tavaly a Budapesti Békéltető Testület

Több ezer vitás ügyet rendezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület tavaly, a jogviták mintegy fele a fogyasztók és a vállalkozások számára is kedvezően zárult – közölte a kamara kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fogyasztók és a vállalkozások jogvitáit bíróságon kívül rendező alternatív vitarendezési fórum 4126 ügyben hozott döntést 2021-ben. A testülethez a múlt évben 3891 ügy érkezett.

A békéltető testület több mint 4500 ügyfélnek adott telefonos tanácsot, emellett több mint 4000 fogyasztónak és vállalkozásnak e-mailben, valamint csaknem 550 fogyasztónak személyesen nyújtott tájékoztatást. A testület weboldalát mintegy 83 ezren keresték fel információért.

Az ügyek csaknem felében a fogyasztók és a vállalkozások közösen jutottak olyan álláspontra, amellyel a jogvita mindkét fél számára kedvezően zárult. Gyakran előfordult az is, hogy békéltető testületi rendezés elindulását követően a testület intézkedésének köszönhetően, még a meghallgatás előtt rendezték a konfliktust a felek – jelezték a közleményben.

A kérelmek 37,6 százaléka volt megalapozatlan, illetve utasították el.

A szakmailag független békéltető testületeket a megyei és fővárosi kereskedelmi és iparkamarák működtetik. Hatáskörük a fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése, elsősorban a felek közötti egyezséget elősegítve. Egyezség hiányában a testületek döntést hoznak a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítése érdekében. A békéltető testületek mindezeken túl tanácsot adnak a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére a fogyasztót megillető jogokkal és a fogyasztót terhelő kötelezettségekkel kapcsolatban.

A békéltetés Magyarországon az alternatív vitarendezés legsikeresebb ága, pozitív társadalmi hatása jelentős. Mindez a felek együttműködésén és autonómiáján, a testületi tagok szakmai hozzáértésén, méltányos és értő jogalkalmazásán, a testületi széles körű felvilágosító munkán alapszik – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában