Egészségügy

2022.04.20. 08:35

Kevesebb receptköteles gyógyszer fogyott a patikákban

Az elmúlt fél év leggyengébb gyógyszerköltése a februári, derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből.

Februárban az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkent a vényköteles gyógyszerek forgalma, a patikai költés 46,7 milliárd forint volt – írta a Világgazdaság szerdán.

Ez az elmúlt fél év leggyengébb teljesítménye, januárban még 47,3 milliárd forinton zárt a receptköteles kassza. A lap a Hiflylabs Zrt. elemző cég adatait ismertetve hozzátette, hogy az előző évi alacsony bázishoz képest viszont 6,9 százalékos forgalombővülést mértek, ami annak is köszönhető, hogy tavaly februárban mélypontra került a gyógyszerforgalom a koronavírus harmadik hulláma miatt.

Az idén februárban 15,6 millió doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, januárhoz képest a dobozszám 1,4 százalékkal csökkent, amihez a legnagyobb részben a szívgyógyszerek, azon belül is a vérnyomást csökkentő szerek forgalmának lassulása járult hozzá. Ezzel szemben a gyenge bázis hatására az előző évhez képest 1,5 százalékos dobozszám-emelkedést mért az adatelemző cég – írta a lap.

A regionális forgalmi adatokat elemezve az látszik, hogy minden megyében mérsékeltebb volt a gyógyszerek értékesítése, mint januárban. Vas megyében csökkent a leginkább, 4,2 százalékkal, bővülést pedig – 0,8 százalékosat – csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mértek. Az előző évhez képest viszont minden megyében nőtt a támogatott, vényköteles szerek forgalma, Budapesten több mint 8,4 százalékkal, Somogyban pedig 10,3 százalékkal – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában