Megújuló vidék, megújuló agrárium

2022.05.05. 14:15

Nagy István: az állattartók számíthatnak a magyar kormányra

A kormány dolga, hogy mindent megtegyen a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés alkalmazkodóképességének javítása érdekében – mondta a miniszter.

Az állattartók számíthatnak a magyar kormányra – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Nagy István a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján hangsúlyozta, a lehető legerősebb a kormányzati elkötelezettség az élelmiszer-termelés biztonságának megőrzése, a vidék gazdasági gerincét jelentő mezőgazdaság értékteremtő, jövedelmezőséget javító fejlesztése iránt.

A kormány dolga, hogy mindent megtegyen a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés alkalmazkodóképességének javítása érdekében. Már régen nem azon múlik egy ágazat sikere, hogy mennyi uniós vagy nemzeti jövedelempótló támogatást kap, hanem a termékpálya szereplőinek piaci alapú összefogásán, a szakmai tudáson, innovatív gondoskodáson – mondta.

Nagy István rámutatott, az élelmiszer-ellátás és az élelmiszer-önrendelkezés stratégiai és biztonságpolitikai kérdés. Leszögezte, a gazdálkodók példamutatóan helytálltak és folyamatosan kiemelkedő munkát végeznek.

A szokatlanul nehéz időszakban a kormány – sokszor nem várva az uniós intézkedésékre – saját hatáskörben számos eszközt bevetett, hogy segítse a magyar lakosságot, a vállalkozások és gazdálkodók talpon maradását – közölte a politikus.

Holstein-fríz tehenek bírálata a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én.
Forrás: Rosta Tibor/MTI

A miniszter kifejtette, a kormány ezért alkotta meg a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot is. Mint mondta, ennek köszönhető, hogy 27 pályázati felhívás jelenhetett meg, ezzel elindítva az uniós csatlakozás utáni legnagyobb mezőgazdasági fejlesztési programját.

Csak a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, amely 500 milliárd forinttal több a meghirdetettnél, ezért meg kellett emelni a kereteket. Több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatás és 450 milliárdnyi agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatást helyeztek ki – jelentős részben állattartókhoz – az elmúlt hetekben. A következő időszak legfontosabb kihívása, hogy a gazdálkodók élni tudjanak a lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Az elfogadott stratégiai tervek szerint a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát technológiai modernizációra szeretnék fordítani 2027-ig, ami különösen fontos az állattartók, a takarmányfeldolgozás és az élelmiszeripar számára – közölte Nagy István.

A kormány mindenben a gazdák oldalán áll, támogat és segít mindent, ami előrevisz, megerősít és a jövőt építi – hangsúlyozta a politikus. Kitért arra is, hogy egyes radikális európai társadalmi csoportok az élelmiszer-ellátás biztonságát és az állati fehérjeforrások elérhetőségét alapjaiban megrengető javaslatot fogalmaznak meg, amely kizárná az állattenyésztést a támogatásra jogosult tevékenységek köréből.

Az ilyen kezdeményezések miatt fokozni kell azokat az erőfeszítéseket, melyek a társadalom széles rétegei számára bemutatják a mezőgazdaság, az állattartás és az élelmiszer-termelés nélkülözhetetlenségét, valós értékeit és hasznát. Ezért is fontosak hódmezővásárhelyihez hasonló kiállítások – mondta a miniszter.

Antal Gábor, a szervező Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója közölte, a rendezvényen 27 országból több mint négyszáz kiállító mutatkozik be, a tervek szerint három nap alatt 50 ezer látogatót fogadnak.

A kiállítás megnyitóján Nagy Istvánnak átadták a Magyar Állattenyésztésért díjat.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában