Cél: a Nobel-díj

2022.09.26. 14:44

Újabb támogatások segítik a kutatók versenyképességét

Magyar vállalkozások és tudásközpontok nemzetközi bekapcsolódását támogatják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett nemzetközi célú pályázatok; amíg előző évben összesen 3,5 milliárd forint keretösszeg jutott erre a célra, addig 2022-ben már 6 milliárd forint.

Carl-Henrik Heldin svéd professzor, a Nobel Alapítvány elnöke a stockholmi városháza Kék termében a 2021-es Nobel-díjak virtuális átadási ünnepségén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Anders Wiklund

A közleményben kiemelték, hogy jelenleg öt pályázaton születtek támogatói döntések mintegy 807 millió forint értékben. A különböző konstrukciók keretében megítélt támogatások a magyar szervezetek és kutatók részvételét segítik elő az Eureka, az Era-net, a Horizont Európa Accelerator és az osztrák-magyar tudományos és technológiai együttműködés programjaiban, valamint ösztönzik a nemzetközi színvonalú kutatási infrastruktúrák használatát itthon és külföldön.

Az Eureka programban való magyar részvétel támogatása a vállalkozói szféra, különösen az innovatív kkv-k nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködéseit segíti, biztosítva a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázaton nyertes magyar résztvevőknek.

A pályázati felhívásokban sikeresen szereplő magyar szervezetek támogatása a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázatokon nyertes magyar résztvevőknek biztosítja. A Horizont Európa Accelerator rásegítő pályázat a nemzetközi pályázat kidolgozásához szükséges üzleti tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését támogatja az innovatív kkv-k körében – áll a közleményben.

A kétoldalú Tudományos és Technológiai (TÉT) együttműködés támogatása a kutatói mobilitás és szakembercsere támogatásával segíti a más országokkal – jelen esetben osztrák intézményekkel – közös projekteket.

A nemzetközi és hazai kutatási infrastruktúrák használatának támogatása pedig a kutatói mobilitás támogatásával a hazai kutatókat segíti a nagy nemzetközi kutatási infrastruktúrák igénybevételében, illetve a nemzetközi kapcsolódású jelentős hazai kutatási infrastruktúrák használatát ösztönzi a külföldi kutatók körében.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium célja a Nobel-díj közelébe segíteni a kutatókat. 

"Hiszem, hogy ez sikerülhet, mert a potenciál megvan a magyar kutatókban és oktatási rendszerünkben. A célunk eléréséhez elengedhetetlen, hogy a hazai szereplők, köztük a kutatás-fejlesztésben aktív vállalkozások, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és egyéni kutatók egyre intenzívebben kapcsolódjanak be a világ tudományos vérkeringésébe és előremutató nemzetközi együttműködésekbe" – fogalmazott György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

The,Nobel,Prize.,The,Award,Of,The,Year.,The,Best
Forrás: Shutterstock

A nemzetközi rásegítő pályázatok célja az is, hogy a magyarországi szervezetek képesek legyenek minél eredményesebben helytállni a kutatási és innovációs támogatásokért zajló nemzetközi versenyfutásban, különösen az EU Horizont Európa programjában, mert így a hazainál is jelentősebb forrásokat tudnak bevonni a céljaik eléréséhez – hangsúlyozta.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió 2021-ben elindított új hétéves kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós költségvetésből ír ki pályázatokat. Az előző hétéves ciklusban a hazai szervezetek 1589 sikeres pályázati részvételen keresztül mintegy 373 millió euró támogatáshoz jutottak, ami az akkori keretprogram, a Horizont 2020 teljes költségvetésének 0,6 százalékát jelenti.

Kormányzati cél, hogy 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós forrásokból elérje a lakosságával arányos 2,18 százalékos részesedést. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén összesen 6 milliárd forint keretösszegből tud támogatni olyan projekteket, amelyek a nemzetközi bekapcsolódást célozzák – olvasható a minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában