Fontos feladat

2022.10.20. 11:21

Szijjártó: el kell kerülni az európai–kínai gazdasági együttműködés sérülését (videó)

Tragikus következményekkel járna a gazdasági együttműködés megroppanása az Európai Unió és Kína között, ezért Magyarország minden ilyen kezdeményezést visszautasít – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a II. Hungarian Battery Day című konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2022. október 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a II. Hungarian Battery Day című konferencián mindenekelőtt a jelenlegi rendkívüli körülményeket megemlítve hangsúlyozta, hogy példátlan módon, kevesebb, mint három év alatt kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság.

Nyitóbeszédében leszögezte, hogy új korszak kapujában áll a világ, így rengeteg bizonytalansággal kell számolni, 

egy dolog ugyanakkor biztos, napjaink legmeghatározóbb gazdasági folyamata, az autóipari forradalom töretlenül halad előre.

A magyar gazdasági teljesítmény mintegy 30 százalékát a gépjárműipar adja, így ez hazánk számára sok feladatot jelent, de egyben óriási lehetőséget is – emelte ki.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy az európai gazdaság recesszió felé halad, a kormány célja pedig, hogy Magyarország ebből kimaradjon és lokális kivétel lehessen. Szavai szerint ehhez a lehető legtöbb beruházást kell vonzani, márpedig az elektromobilitás ezen a téren is hatalmas lehetőségeket tartogat, a kormány ezért az elmúlt öt évben 44 beruházáshoz nyújtott finanszírozást ebben a szektorban.

„Világossá tettük 2010 óta, hogy a stratégiánk az, hogy mi legyünk a találkozópont a nyugati és a keleti befektetők és gazdaság között” 

– fogalmazott.

Példaként hozta fel, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van mind a három nagy prémium német autómárkának gyártóbázisa, miközben hazánk jelenleg a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg az exportban a ranglista ötödik helyén áll.

Hozzátette: a világ hat vezető elektromos akkumulátorgyártója közül kettő már jelen van, a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást meghirdető kínai CATL esetében pedig ez épp folyamatban van.

„Az, hogy tavaly és idén is megdőlt a beruházási rekord, jól mutatja, hogy egyelőre sikerül kimaradni a recesszióból” – húzta alá.

A miniszter kitért a keleti nyitás stratégiájára is, amelynek sikerét szerinte a beruházások dinamikus bővülése is alátámasztja.

Méltatta a magyarországi beruházási környezetet, az alacsony adókat, a különböző anyagi ösztönzőket, illetve a biztonságos energiaellátást. Mint közölte, utóbbira a kormány különösen nagy hangsúlyt fektet, azt nem ideológiai vagy politikai, hanem egyszerű fizikai kérdésként kezeli, még ha ez „időnként rendkívül éles vitákat is generál”.

Szijjártó Péter előadása alább tekinthető meg:

Az ukrajnai háború negatív következményeit említve rámutatott, hogy az Oroszország és az Európai Unió közötti együttműködés szálait sorra vágják el, azonban fontos lenne elkerülni, hogy ez a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Kína esetében is megtörténjen.

„Mi, akik a józan ész alapján működünk és sokkal kevésbé vergődünk az ideológiai vagy politikai megközelítések csapdájában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszautasítsuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek az európai–kínai gazdasági együttműködés tönkretételére irányulnak” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában