Döntöttek

2023.05.18. 15:15

A Mol-csoport megkapta a végleges jóváhagyást az OMV Slovenija felvásárlására

Az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját, ezzel a Mol-csoport jó úton halad afelé, hogy Szlovéniában a szegmens második legnagyobb piaci szereplőjévé váljon - közölte a Mol csütörtökön az MTI-vel.

Mw

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

 A közleményben kiemelték: a Mol-csoport teljesítette az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges valamennyi feltételt. 

Felidézték, hogy 

a szlovén piac második legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést még 2021. június 7-én írták alá. 

Az Európai Bizottság a felvásárlásra vonatkozó részletes vizsgálata során megállapította, hogy miután a Mol teljesítette az Európai Unió által előírt korrekciós követelményeket, a tranzakció lezárását követően is garantált a fenntartható piaci verseny Szlovéniában. 

Érvelésében a Mol kifejtette, hogy a piaci verseny az országban az ügyletet és a korrekciós intézkedések végrehajtását követően csak erősödni fog, mivel egy erős második szereplő megjelenése nyomást gyakorol majd az elsőszámú szolgáltatóra, ez pedig jobb árakat és magasabb minőséget fog eredményezni a szlovéniai fogyasztók számára. 

Az OMV Slovenija felvásárlására vonatkozó pozitív európai bizottsági döntés feltételeként a Mol-csoport 2023 márciusában megállapodást kötött a leendő szlovéniai hálózatából 39 töltőállomás eladásáról a Shellnek. 

A közlemény szerint

 a Mol arra számít, hogy az OMV Slovenijával történő tranzakció 2023. június 30-ig lezárul. 

Korábbi tájékoztatás szerint  az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT. 

A Mol-csoporthoz tartozó INA horvát olajtársaság 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli. 

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában