Felmérés

2023.05.01. 09:10

A munkavállalók 20 százaléka a munka ünnepén sem pihen

A munka ünnepe nem mindenki számára jelent szabadnapot, a munkavállalók egyötöde május elsején is dolgozik.

Illusztráció

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

A Társadalomkutató a hosszú hétvégét megelőző héten arról kérdezte a felnőtt magyar lakosságot, hogy a munkahellyel rendelkező magyarok munkával töltik-e május 1-jét. A kutatás alapján tízből hat magyarnak (59 százalék) van jövedelemmel járó munkája, amely a 18 év feletti magyar társadalomra vetítve hozzávetőlegesen 4,7 millió kenyérkeresőt jelent. A Társadalomkutató felmérése szerint ennek ötöde (20 százalék), azaz több mint 900 ezren még a munkaszüneti napnak számító május 1-jén is dolgozni fognak.

Forrás: Társadalomkutató

A demográfiai változók vizsgálatából kiderül, hogy a férfiak és az alacsonyabb végzettségűek körében dolgoznak a legnagyobb arányban, míg a kor és lakhely kevésbé meghatározó ebben a kérdésben. A férfi munkavállalók körében (24 százalék) jellemzőbb a május 1-jei munkavállalás, mint a nők (15 százalék) körében. Az alapfokú végzettségű kenyérkeresők körében minden negyedik (26 százalék), a középfokú (17 százalék) és a felsőfokú (16 százalék) végzettséggel rendelkezők közül minden hatodik ünnepli munkával a munka ünnepét.

Valamennyi korosztály munkavállalói közel azonos, 20 százalék körüli arányban vállalnak munkát május 1-jén, ez egyaránt igaz a legfiatalabb 18-29 évesekre (22 százalék), de még az arányaiban legkevesebb munkavállalóval rendelkező 60 év feletti korosztályra (21 százalék) is.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. április 24-26. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában