Születésnap

2023.11.27. 00:42

A magyar vetőmagtermesztés az agrárium egyik legversenyképesebb ágazata

Magyarország a régióban fontos vetőmag-termelési és kereskedelmi központ. A világ élvonalába tartozunk, ott vagyunk a legnagyobb vetőmag előállító országok előkelő tízes rangsorában - mondta Nagy István agrárminiszter, a 30 éves Vetőmag Szövetség jubileumi rendezvényén.

Nagy István, agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter ünnepi köszöntőjében kifejtette: az elmúlt 30 évben a szövetség tagjai mindig a vetőmag-előállítás fenntartásáért dolgoztak, és olyan vetőmagokat biztosítottak, amelyek segítik a termelőket a változó társadalmi-gazdasági és környezeti, éghajlati viszonyok közepette is. „A vetőmagágazat megkerülhetetlen tényező. Az itt előállított érték kiemelt jelentőségű, hiszen a hazai agrártermelés hosszútávú fenntarthatóságát csak a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják”- hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető ismertette: Magyarország a régióban fontos vetőmag-termelési és kereskedelmi központ. A világ élvonalába tartozunk, ott vagyunk a legnagyobb vetőmag előállító országok előkelő tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán, mintegy 100-120 ezer hektáron 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának vetőmagját állította elő a szektor. 

Az ágazat exportorientált: búza vetőmagot Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába, napraforgó vetőmagot pedig elsősorban az Európai Unióba és az EU-n kívüli országokba exportálunk. A kukorica vetőmagot legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországba, Romániába, Ukrajnába, Lengyelországba és Franciaországba szállítottunk. Az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a külpiacok további erősítésére, a versenyképesség fokozására.

Nagy István elmondta: a jövő legnagyobb kihívása az éghajlatváltozás. A fajtanemesítésre fontos szerep hárul, hiszen a termőképesség mellett legalább akkora súllyal esik latba az alkalmazkodóképesség, a szárazság- és hőtűrés, mint a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség. 

„A Vetőmag Szövetség a magyar kormány stratégiai partnere. Közösen dolgozunk, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot. A szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra”, tette hozzá az agrárminiszter.

„A vetőmagszektor az agrárium egyik kiemelt területe, mind a mennyiségi, mind a minőségi mutatókat nézve szoros összefüggésben van a mezőgazdaság teljesítményével. S abban, hogy Magyarország e téren világviszonylatban is kiválóan teljesít, jelentős szerepe van a terméktanács harminc éves szakmai munkájának, érdekvédelmi tevékenységének”, mondta Győrffy Balázs ünnepi köszöntőjében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke rámutatott: 

mint az agrárium minden területén, a vetőmagtermesztés esetén is számos kihívással kellett szembenézni az elmúlt időszakban. A tavalyi, történelmi mértékű aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növénytermesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta. Az aszály ugyanakkor ismételten rávilágított a hazai öntözésfejlesztés fontosságára, a csatornarendszerek rehabilitációjára, amelynek fejlesztése a közeljövő egyik legnagyobb közös feladata lesz. 

Hozzátette: a két szervezet, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége között szoros szakmai kapcsolat van, amely a közös fajtakísérletek mellett olyan fontos kérdések napirenden tartásában is megjelenik, mint például a fémzárolt vetőmaghasználat propagálása.

Maize,In,Hand,Over,Field
Fotó: Mykola Mazuryk / Forrás: Shutterstock

Az 1200 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nevében Takács Géza elnök köszönetet mondott a partnerségért az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gabonatermesztők Szövetségével. „Hálás köszönet illeti szervezetünk tisztségviselőit és valamennyi szakembert, akik a vetőmagszektor valamelyik területén segítik a kulcsterület működését. A megújulás és fenntarthatóság gondolkodásunk és cselekedeteink sarokköve, ugyanúgy, mint elődeinknek volt, de egyre szélesebben és átfogóbban kell értelmeznünk és iránytűként használni a komplexebbé váló világ problémáinak megoldásában. 

Sajnálatos módon megérkezett a legnagyobb kihívás, a klímaváltozás, amely már nem csak a jövő, hanem a jelen szakmai munkájának lépéseit is meghatározza”

- hangsúlyozta Takács Géza.

Elismerések Az ünnepi rendezvényen Nagy István agrárminiszter miniszteri jubileumi emléktáblát adott át Takács Gézának, a Vetőmag Szövetség elnökének. Ladislav Moravcsik, a Szlovák Vetőmag Szövetség elnöke elismerő oklevéllel köszönte meg Takács Gézának a közös munkát. Ezt követően Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozat elismerést adott a vetőmag szektor két köztiszteletben álló személyiségének, Salamon Ferencnek és Apjok Ferencnek.

Az idei Vetőmag Szövetség-díjat több évtizedes búzanemesítői és kutatói életpályája eredményeiért, a Vetőmag Szövetségben végzett kiemelkedő munkájáért és a magyar vetőmagágazat érdekében vállalt, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért dr. Láng László kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában