Energiaügyi Minisztérium

2024.04.25. 21:50

A magyar családok fizetik a legkevesebbet az áramért és gázért Európában

Az Eurostat csütörtöki adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. Az uniós statisztikai hivatal kimutatása alapján az euróban kifejezett átlagárak hazánkban voltak a legalacsonyabbak a tavalyi második fél évben - ismertette legfrisseb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium(EM).

MW

Elektromos kézi gázgyújtóval gyújt be egy gáztűzhely égőt egy felhasználó

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A rangsor túlsó végén szereplő német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak - tájékoztatott a minisztérium. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)naprakészebb árösszehasonlítása szerint  

2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. 

Az MVM Csoport összegzése szerint a gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sáv alatt - írták a bejegyzésben. 

A kormány a rezsicsökkentéssel tehát a háborús időkben is eredményesen védi a lakossági fogyasztókat. 

Az áramszámlák mérséklését a Napenergia Plusz Programmal is segíti, amelynek révén már több mint ötezer nyertes család telepíthet támogatással napelemet és energiatárolót - értékelt az EM. 

Felhívták a figyelmet egyúttal arra is, hogy a júniusban induló otthonfelújítási program több tízezer családi házban megvalósuló energiahatékonysági beruházásokhoz nyújt összesen 108 milliárd forint támogatást. Az összesen akár 6 millió forint vissza nem térítendő forrás és kamatmentes hitel jóvoltából a kedvezményezettek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el, így könnyebben tarthatják fogyasztásukat az átlagos szint alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában