Dinamikus növekedés

2024.05.23. 11:16

Czomba Sándor: soha nem látott magasságban a fizetések, 658 ezer forintra nőtt az átlagkereset

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább folytatódott a bérek dinamikus növekedése. A bruttó átlagkereset 658 400 forintra emelkedett, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint 80 ezer forinttal, azaz 14 százalékkal nőttek a fizetések – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrzej Rostek

A csütörtökön kiadott közleményében az államtitkár hozzátette: ezzel soha nem látott magasságba emelkedtek az átlagbérek.

Az átlagfizetés márciusban már három nemzetgazdasági ágban haladta meg az egymillió forintot: pénzügyi szektor, energiaipar és infokommunikáció

– hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Az átlagkeresetek változása Magyarországon (2005–2024. január–március) teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
Forrás: MTI

Az adatokat értékelve továbbá kiemelte: 

a Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány nemcsak egymillióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben.

Czomba Sándor hozzátette, hogy a célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely márciusra 3,6 százalékra zuhant vissza, és azóta is alacsony szinten maradt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér- és 10 százalékos garantált bérminimum-emelésnek köszönhetően 2023 szeptembere óta, azaz már több mint fél éve emelkednek a reálbérek.

Márciusban a fizetések vásárlóereje 9,9 százalékkal nőtt, a bérek vásárlóereje tehát folyamatosan bővül, amely jelentős mértékben járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, ezáltal a gazdasági növekedéshez 

– értékelte Czomba Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában