Fontos

2022.04.12. 07:13

Figyelmeztetést adtak ki: nagy bajba kerülhet, akinek ilyen járműve van Magyarországon

Becslések szerint mintegy 600 ezer robogó közlekedik Magyarországon, ezek közül azonban csak minden hatodikra fizetnek rendszeresen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

A jó idő beköszöntével ismét előkerülnek a garázsokból a robogók. A tulajdonosok jelentős része továbbra sincsen tisztában azzal, hogyA BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG MINDEN OLYAN SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁRRA IS KITERJED, AMELY RÉSZT VESZ A KÖZÚTI FORGALOMBAN.

 

Az MNB legutóbb kiadott biztosítási statisztikái szerint a 12kW alatti teljesítménykategóriában 37 ezer, míg a 13-35kW közötti kategóriában közel 59 ezer kgfb-t kötöttek az üzembentartók. Ez együttesen is csak közelíti a 100 ezres értéket, noha a hazai állomány nagysága eléri a 600 ezer példányt. Mindez azt jelenti, hogyFÉLMILLIÓNYI ROBOGÓ SZABÁLYTALANUL KÖZLEKEDIK AZ UTAKON.

 

A robogók által okozott károk átlagos összege gyorsan emelkedik. Az MNB 2020-as évre vonatkozó statisztikái szerint a 12kW alatti teljesítménykategóriában egy év alatt 420 ezerről 505 ezerre, míg a 13-35kW közötti kategóriában 462 ezerről 763 ezer forintra nőtt a balesetek során kifizetett átlagos kártérítés (az utóbbi kategóriában tehát 65 százalékos volt a növekedés). Ugyanakkor személyi sérülés esetén a kárösszeg könnyen elérheti a többmilliós szintet is,BIZTOSÍTÁS HIÁNYÁBAN A KÁROKOZÓ MINDEZT SAJÁT ZSEBBŐL TÉRÍTI.A károsultaknak ilyenkor a MABISZ kártalanítási számlája térít, mielőtt az összeget behajtaná a károkozón.

 

A kategóriától és lakhelytől függőenÁTLAGOSAN 6-8 EZER FORINTOS ÉVES DÍJ KIFIZETÉSÉVELa robogótulajdonosok mind a közúti igazoltatás során kirótt mulasztási bírságnak, mind pedig a közúti baleset során okozott kár megtérítésének kockázatát ki tudják küszöbölni.AMENNYIBEN A JÁRMŰ NEM RENDELKEZIK RENDSZÁMMAL, A BIZTOSÍTÓK AZ ALVÁZSZÁMRA KÖTNEK KÖTELEZŐT,melynek meglétét jól látható helyre kiragasztott matrica igazolja. A járművek előtörténetét sehol nem vezetik, így bónusz-málusz besorolás sem befolyásolja a fizetendő díj mértékét - áll a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményében az Origo cikke szerint.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!