Durva

2022.04.26. 09:13

Népharag zúdult a mentő előtt száguldó audisra: rendszámáért könyörögnek, hogy feljelenthessék

Elsöpörte a népharag azt a tahó audist, aki a mentő előtt száguldozva feltartotta az esetkocsit. A sofőr még be is mutatott a mentőknek.

Valóságos népharag zúdult arra az audis sofőrre, aki még a türelmes és sokat látott mentők mércéjével is döbbenetes dolgot művelt az M1-es autópályán Komárom és Tatabánya között. A mentők ugyanis éppen egy beteggel rohantak az autópályán, a sziréna és a villogó fények láttán pedig majdnem minden autós azonnal elmanőverezett az útból. Kivéve egyiküket, egy audis ugyanis fogta magát, és inkább a mentők előtt száguldozott, folyamatosan tolva le az előtte haladó autósokat. Ha ez nem lett volna elég, a mentőknek még jól láthatóan mutogatott is, jelezve: ő bizony nem fogja elengedni őket. 

Bő 20 percen át viselkedett így az autós. Ami még emelte a fényét, hogy folyamatosan hol egyezményes jelet használva, hol pedig az ujját billegtetve adta tudomásunkra, hogy nem engedi, hogy megelőzzük, és többször is durva veszélyhelyzetet teremtett az autópályán a kb. 10 centis követési távolsággal– írta a Budapesti Autósok Közösségének olvasója, a mentő utasa

„Ha ő balesetezik, az autónkban lévő súlyos állapotú hölgy ellátása is később történt volna meg” – tette hozzá. 

A videó rövid idő alatt körbeszáguldott az interneten, a felvételek láttán pedig az egész ország egy emberként hördült fel, többen könyörögnek az autó rendszámáért, hogy feljelenthessék, mint mondják, egy ilyen sofőr nemcsak magára, de a többi autósra is veszélyt jelent. Úgy tudjuk, többen már el is juttatták a rendőrségre a felvételt. Az ügyben felkerestük az illetékes rendőrséget, ahogy választ kapunk, cikkünket frissítjük. 

Dr. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász elmondta a Borsnak, hogy a KRESZ 42. paragrafusa kimondja: akár félreállással, akár megállással, de biztosítani kell a megkülönböztetett fény- és hangjelzéssel haladó járműveket. 

Százötvenezres bírságtól az eltiltásig

Ami történt, elsőbbség és előzés szabályának megsértése, ez esetben nyilván az elsőbbségi szabály a lényeg – magyarázta Borbély.

Ez 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot jelenthet és természetesen még járművezetéstől eltiltás is szóba kerülhet – sorolta. Hozzátette, hogy a sofőr jelleme esetleg járművezetői alkalmassági kérdéseket is felvethet:

„Ilyen esetben meg lehet vizsgálni a pályaalkalmasságát is, ugyanis egy ilyen tett közúti pályaalkalmassági kérdéseket is felvet: egy olyan jellembeli adottságot, amely kihathat a járművezetői alkalmasságra” – vélekedett.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!