Krimi

2022.11.01. 05:00

Harminc méteres magasságban buktak le a héjafióka-rablók

Az elkövetőknek a természetkárosítás mellett lopás és orvvadászat, valamint lőfegyverrel való visszaélés miatt is felelniük kell.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ryzhkov Sergey

Tizenhárom embert vádolnak azzal, hogy héjafiókákat lopott a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) befejezte a nyomozást abban az ügyben, amelyik még három évvel ezelőtt indult egy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozás miatt: tizenhárom embert gyanúsítanak azzal, hogy héjafiókákat lopott.

A KR NNI azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a rendőrséghez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól  még 2019-ben bejelentés érkezett arról, hogy a vadon élő populációt jelentős kár érte, ugyanis a fokozottan védett állatfajokhoz sorolt ragadozómadarak fészkeit ismeretlenek fosztogatják, és kilopják belőle a fiókákat.

Az elkövetőket 2020 májusában Tahitótfalu külterületén tetten érték. A három férfit és egy nőt akkor fogták el, amikor a 30 méter magas fák koronáján lévő fészkekből a párhetes héjafiókákat vették ki. 

A nyomozók a gyanúsítottaknál tartott kutatások során laptopokat és mobiltelefonokat foglaltak le, majd további 9 embert fogtak el.

Mint az a rendőrök számára a nyomozás során világossá vált, a ragadozómadarak megszerzésével az elkövetők célja az illegális solymászat volt. A madarakat kisebb állatok elejtésére trenírozták.

A KR NNI nyomozói az eljárás során az elkövetőktől 12 élő állatot foglaltak le. Ezek között volt 8 héja, 2 szalagos álölyv és 2 afrikai uhu.

A madarak elhelyezéséről a környezetvédelmi hatóság gondoskodott - tették hozzá.

A gyanúsítottak otthonaiban a rendőrök találtak 4 preparátumot: héját, karvalyt, barna rétihéját és sárgarigót. Ezek mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll, birtoklásukhoz érvényes engedéllyel egyikük sem rendelkezett.

A 11 férfit és a 2 nőt összesen 40 bűncselekménnyel gyanúsították meg a nyomozók. Többségében természetkárosítás, lopás és orvvadászat miatt kell felelniük, de páran közülük elkövettek lőfegyverrel visszaélést is, illetve egyiküket a nyomozók meggyanúsították veszélyes állat tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésével is.

Volt egy olyan eset, mikor az egyik gyanúsított a védett példányok eredetét valótlan tartalmú okirattal akarta igazolni, így neki magánokirat hamisítása miatt is felelnie kell - tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!