Magyar kórusok napja

2017.12.13. 10:09

Szentmisével és hangversennyel emlékeznek Kodály születésnapján

A megemlékezést a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából a váci székesegyházban tartják szombaton, a magyar kórusok napján – közölte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) az MTI-vel.

Forrás: AFP

Fotó: Collection Roger-Viollet

A szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be. A szertartás keretei között a Váci Székesegyházi Kórusiskola és a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa előadásában Kodály Magyar mise című műve és adventi motetták szólalnak meg Varga László, a váci székesegyház karnagya és Verbay Zsuzsanna karvezető vezényletével. Közreműködik Verbay Zsolt székesegyházi orgonista.

A hangversenyen Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnökének köszöntője után Kodály Adventi ének és Szép könyörgés, valamint Jacob Arcadelt Ave Maria, Anton Bruckner Locus iste és Knut Nystedt Laudate Dominum című darabja hangzik el a Győri Pedagógus Énekkar tolmácsolásában, Katona Tibor vezényletével. Kodály Missa Brevis című műve Duba Szilvia és Szarka Emília (szoprán), Heim Mercedes (alt), Komáromi Márton (tenor) és Klézli János (basszus), Bednarik Anasztázia orgonaművész, valamint a Ciszterci Szent Alberik Kórus (karigazgató Somogyváry Ákos) és a Kőbányai Szent László Templom Kórusa (karigazgató Varsányi István) előadásában szólal meg Somogyváry Ákos dirigálásával.

A KÓTA idén különleges felhívást tett közzé a magyar kórusok napja megünneplésére, amelyre 77 különböző korosztályú és összetételű együttes, magyarországi, felvidéki és erdélyi kórusok jelentkeztek. Így a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain csaknem egy időben hangoznak el Kodály művei mintegy háromezer énekes tolmácsolásában. A résztvevő együtteseknek a KÓTA emléklapot adományoz, és a koncertek legjobban sikerült felvételeit a honlapján teszi közzé. A rendezvénysorozat központi eseményét szombaton a Váci Székesegyházban rendezik a Székesegyházi Kórusiskola, a Győri Pedagógus Énekkar, a Kőbányai Szent László Templom Kórusa, valamint a Ciszterci Szent Alberik Kórus közreműködésével.

Borítóképünkön Kodály Zoltán munka közben. Forrás: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!