bepillantás egy másik világba

2018.02.04. 08:56

Nemzetközileg is díjazott filmeket vetítenek a Finn Filmnapokon

Nemzetközileg is díjazott filmeket vetítenek a Finn Filmnapokon, amelyet február 7. és 11. között rendeznek meg a Toldi moziban.

A Finn Intézet (FinnAgora) által szervezett programon több finn és nemzetközi díjban is részesült játékfilmet és dokumentumfilmet láthat a közönség olyan rendezőktől, mint Teemu Nikki, Samira Elagoz vagy épp Dome Karukoski – olvasható az intézet közleményében.

Az alkotásokon keresztül a közönség bepillantást nyerhet a finn emberek mindennapjaiba, megismerheti gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt.

A nyitófilm Teemu Nikki Az altatódal (Euthanizer) című, számos fesztiválon díjazott feketekomédiája lesz. A Tom of Finland című életrajzi ihletésű dráma Dome Karukoski sokszoros díjnyertes rendező alkotása, amely tavaly Finnország hivatalos Oscar jelöltje volt.

A dokumentumfilmek kedvelőit Samira Elagoz Cragslist Allstars című műve a párkeresés érdekes világába vezeti be a nézőket, Mia Halme A házasságok fele című munkája pedig a válás témájával foglalkozik behatóbban.

A vetítések között több kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. Az egyik a forgatókönyvírás rejtelmeibe enged betekintést, a másik pedig a női alkotói szemlélettel ismertet meg, amely számos esetben eltér az eddig megszokott és a legtöbb filmet uraló férfi látásmódtól, legyen az rendezői, vagy akár produceri mentalitás. Mindkét eseményen finn és magyar művészek és alkotók vesznek majd részt.

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!