Elismerés

2018.12.23. 09:02

Danis Lídia színművész kapta idén a Domján Edit-díjat

Úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el.

Berlin, 2018. február 18. Danis Lídia színésznõ a Genezis címû filmje bemutatójának alkalmából tartott sajtóértekezleten a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2018. február 18-án. Az alkotást a Panoráma szekcióban vetítik. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hayoung Jeon

A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át Domján Edit színművész születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

A 2018-as Domján Edit-díjat Takács Katalin, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly kuratóriumi tag adta át Tatabányán – olvasható a Magyar Színházi Társaság közleményében.

Danis Lídia 2004-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházban eltöltött éveket követően három szegedi évad után 2014-ben a Jászai Mari Színház első önálló társulatának alapító tagja lett. Azaz úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, tatabányai alakításai közül kiemelkedik a Tartuffe Dorine-ja, A salemi boszorkányok Elizabeth Proctorja, A mi osztályunk Dorája, Stuart Mária és Lady Macbeth. Most Nagypál Gábor Macbethje mellett a Ladyt játssza Tatabányán, feketében és bőrben, sötét, tragikus szenvedéllyel, letaglózó drámaisággal – olvasható a méltatásban. Mint írják, Danis Lídia a naivától a cserfes szolgálólányon és a díván át a görnyedt hátú anyósboszorkányig mindenféle karakter lehetőségét magában hordozza.

Domján Edit (1932-1972) a magyar színjátszás ikonikus alakja, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. Domján Edit 1932. december 25-én született Budapesten. A színművészeti főiskola vizsgái után 1954-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a Petőfi Színház, 1963-tól a Nemzeti Színház, 1964-1972-ig a Madách Színház tagja. 1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

1954-1972-ig eljátszott csaknem nyolcvan színházi szerepet, többnyire főszerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió- és tv szerepet. Többször beszélt róla, hogy csak 40 éves koráig akar élni. 1972 karácsonyán, negyvenedik születésnapján vetett véget életének.

Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére, Domján Edit 7 évig játszott vidéken.

Borítókép: Danis Lídia színésznő a Genezis című filmje bemutatójának alkalmából tartott sajtóértekezleten a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!