széles választék

2019.05.31. 13:04

Négy zenei fesztivált rendez idén nyáron a Filharmónia Magyarország

Egyházzenei Fesztivállal, Régi Zenei Napokkal, Bartók Fesztivállal és Orgonák Éjszakájával is várják a közönséget pünkösdtől augusztus végéig.

Forrás: filharmonia.hu

Szamosi Szabolcs, a Filmharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a pénteki, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a pünkösdi Con Spirito Egyházzenei Fesztiválon az elmúlt négy évben mindig egy-egy felekezet zenei hagyományát mutatták be. Idén, összegezve az elmúlt éveket, ökumenikus zenei fesztiválon vehetnek részt az érdeklődők Békéscsabán, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett és Budapesten június 5. és 10. között.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője hangsúlyozta: nem csupán hangversenytermi előadások lesznek, hanem istentiszteleti, liturgikus keretek között is felcsendülnek az eredetileg is ilyen körülmények közé komponált zenei művek az ötödik alkalommal megszervezett Egyházzenei Fesztiválon.

A Régi Zenei Napokat június 29. és július 6. között rendezik meg Vácon. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője elmondta: a Régi Zenei Napok Magyarország legrégebbi és egyetlen olyan historikus zenei fesztiválja, amelyen a koncertekkel párhuzamosan magas színvonalú mesterkurzusokat is rendeznek.

A barokk fesztivál nyitókoncertjén J. Fischer és D. Buxtehude művei csendülnek fel a váci Fehérek templomában, a zárókoncerten a váci székesegyházban Vivaldi és Bach művei lesznek hallhatóak a Capella Savaria és a Purcell Kórus előadásában, Bernhard Forck hegedűművész közreműködésével – tette hozzá.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál idén július 12. és 21. között lesz Szombathelyen. Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója elmondta: a nagy múltú fesztivál jelenleg a megújulás fázisában van, miközben igyekszik folytatni a Kocsis Zoltán, Kurtág György és Eötvös Péter által megkezdett hagyományt.

A karmesterkurzus zárókoncertjén, július 19-én A fából faragott királyfi, az első hegedűverseny és A csodálatos mandarin csendül fel a Savaria Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában – emelte ki a programból Hamar Zsolt.

Július 20-án első alkalommal rendezik meg az Orgonák éjszakáját, a tervek szerint akár 50 helyszín is csatlakozhat országszerte a programhoz. A Filharmónia Magyarország négy városban, Budapesten, Szombathelyen, Pécsett és Szegeden rendez orgonakoncertet ezen az estén – mondta el Szamosi Szabolcs.

Hozzáfűzte: az Orgonák Éjszakája a 2019-es OrgonaPont nyitánya, amely idén már 25 városban várja nyáresti koncertekkel a közönséget augusztus folyamán.

A Filharmónia Magyarország által szervezett fesztiválokról, hangversenyekről és kísérő programokról a filharmonia.hu internetes oldalon olvasható bővebb információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!